Kadınlarda Şampuana Alışma Süreci Gerçekten Var Mı, Kaç Gün Sürer?

Hasret Atasoy

Kayıtlı Üye
Şampuan değiştirince yaşanan dökülme, yağlanma ya da saçın garip hissettirmesi konusunda herkesin dilinde aynı cümle var: “Alışma süreci.” Ama açıkçası bu alışma sürecinin ne kadar sürdüğü, gerçekten olup olmadığı ve her saç için geçerli olup olmadığı bende hâlâ net değil.

Yeni bir şampuana geçtiğimde ilk birkaç yıkamada saçım ya sönük oluyor ya da tam tersi kabarıyor. Bazen de saç derim hafif kaşınıyor. Bu noktada kararsız kalıyorum: Biraz daha sabredip devam mı etmeliyim, yoksa saçım sinyal mi veriyor? Çünkü her olumsuzluk “alışma süreci” diye geçiştirilecek bir şey mi, emin değilim.

Özellikle sülfatsız ya da daha doğal içerikli şampuanlara geçince bu sürecin daha belirgin yaşandığı söyleniyor. Ama kaç gün beklemek mantıklı? 3 yıkama mı, 2 hafta mı, yoksa bir ay mı? Yanlış üründe gereksiz yere ısrar etmek istemiyorum ama acele edip iyi bir ürünü de harcamak istemiyorum.

Saçımın ve saç derimin verdiği tepkileri doğru okumayı öğrenmek istiyorum. Bu yüzden bu alışma sürecinin gerçekten nasıl olması gerektiğini merak ediyorum.

Kadınlarda şampuana alışma süreci gerçekten var mı, varsa bu süreç kaç gün sürer ve nasıl anlaşılır?

Bende genelde 2 hafta sürüyor. İlk başta saçım garip hissediyor ama sonra toparlıyor. 3–4 yıkamadan sonra hâlâ kötüyse bırakıyorum.

Alışma süreci var ama her tepki buna bağlanmamalı. Kaşıntı ve yanma varsa bence beklemeye gerek yok, hemen değiştirmek lazım.

Alışma süreci var ama her tepki buna bağlanmamalı. Kaşıntı ve yanma varsa bence beklemeye gerek yok, hemen değiştirmek lazım.

Ben saç derimi dinlemeye çalışıyorum. Hafif değişimler normal ama rahatsız edici şeyler varsa alışma süreci demiyorum.

Şampuana alışma süreci genelde 1–3 hafta arasında olur. Hafif yağlanma veya doku değişimi normal sayılabilir ama kaşıntı, yanma ve yoğun dökülme varsa ürünü bırakmak gerekir.

Geri
Üst Alt