Kimyasal Koruyucu İçermeyen Saç Ürünleri Raf Ömrü Açısından Güvenli Mi?

Simay Balcı

Kayıtlı Üye
Son dönemde saç ürünlerinde “paraben, sülfat ve kimyasal koruyucu içermez” etiketini çok sık görüyorum. Doğal içerikli olmaları kulağa harika geliyor, özellikle hassas saç derisine sahip olanlar için cazip. Fakat bir yandan da aklıma şu soru takılıyor: Koruyucu kimyasallar olmadan bu ürünler gerçekten raf ömrü açısından güvenli mi?

Koruyucular, ürünün içinde bakteri ve mantar üremesini engellemek için kullanılıyor. Kimyasal koruyucu olmadığında ise ürünlerin daha kısa sürede bozulma ihtimali var. Özellikle sıvı formdaki şampuan, saç kremi ya da serumlarda bu risk daha yüksek. Doğal ürünlerde genellikle bitkisel ekstreler, E vitamini ya da doğal asitler gibi koruyucu alternatifler kullanılıyor ama bunların etkisi kimyasal kadar uzun vadeli değil.

Bu yüzden çoğu markanın ambalajlarında “6 ay içinde tüketiniz” veya “buzdolabında saklayınız” gibi uyarılar oluyor. Yani kimyasal koruyucu içermeyen ürünlerin güvenliği aslında kullanıcıya da bağlı. Doğru koşullarda saklanmazsa kısa sürede bozulabilir ve bu da saç derisinde alerji, tahriş ya da enfeksiyon riski yaratabilir.

Benim merak ettiğim şu: Kimyasal koruyucu içermeyen saç ürünlerini kullananlar, raf ömrü ve güvenlik konusunda ne gibi tecrübeler yaşadı? Gerçekten daha kısa sürede bozuluyor mu, yoksa doğal koruyucular yeterli oluyor mu?

Ben doğal içerikli bir saç kremi almıştım. Açtıktan sonra 3 ay içinde kokusu değişmeye başladı. Sonra saç derimde hafif kaşıntı yaptı, kullanmayı bıraktım. Demek ki doğal ürünlerde saklama koşullarına çok dikkat etmek gerekiyor.

Oyla 0
Kimyasal koruyucu içermeyen bir şampuanı 5-6 ay kullandım, hiç sorun yaşamadım. Ama hep serin yerde sakladım, banyoda sıcak ve nemli ortamda bırakmadım. Raf ömrü biraz daha kısa ama dikkat edilirse güvenli bence.

Oyla 0
Benim aldığım doğal saç serumu 2 ay içinde bozuldu. Şişenin dibinde renk değişimi oldu, kokusu da ekşi gibi geldi. Üreticiye yazdığımda ısıya ve ışığa maruz kalmaması gerektiğini söylediler. Kullanıcı hatası da önemli yani.

Oyla 0
Kimyasal koruyucu içermeyen ürünleri seviyorum çünkü saç derimi tahriş etmiyor. Ama gerçekten daha kısa sürede tüketmek gerekiyor. Ben genelde küçük ambalaj tercih ediyorum ki bozulmadan bitirebileyim.

Oyla 0
Benim deneyimim olumlu oldu. Bitkisel özlerle korunmuş bir saç maskesini 4 ay boyunca kullandım, hiç problem olmadı. Ama üretici tavsiyesine uydum ve buzdolabında sakladım. Yani doğru koşullarda güvenli kullanılabiliyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt