Leke Tedavisi İçin Hangi Yöntem Daha Etkili? Lazer mi, Kimyasal Peeling mi?

Nazlı Özbek

Kayıtlı Üye
Cilt lekeleri konusunda o kadar fazla yöntem var ki artık hangisinin gerçekten işe yaradığını ayırt etmekte zorlanıyorum. Bazı dermatologlar lazeri öneriyor, bazıları kimyasal peelingin daha kontrollü olduğunu söylüyor. Sosyal medyada da herkes kendi deneyimine göre bir şeyler yazıyor ama bu bilgiler bazen aşırı çelişkili oluyor. Lazerin derine indiği için daha etkili olduğunu söyleyenler var, ancak “yanık riski” diye uyaranlar da çok. Kimyasal peelingin daha yumuşak bir süreç olduğu anlatılıyor, fakat birkaç seans boyunca soyulma ve kızarıklıkla uğraşmak beni korkutuyor.

Cildim hassas olduğu için yanlış bir işlem yaptırmak istemiyorum. Leke türümün melazma mı, güneş lekesi mi, yoksa koyu akne izi mi olduğunu bile tam anlamış değilim. Merkezler “lazer en etkili çözüm” diyerek paket satmaya çalışıyor ama gerçekten benim leke tipime uygun mu, onu bilmeden karar vermek istemiyorum. Peelingde ise “açık tenlilerde çok iyi sonuç verir” diyorlar ama koyu tenlerde riskli olduğu yazılmış. Bir de bu işlemlerin kaç seansta etkili olduğu konusu var: kimi bir seansta fark ettiğini söylüyor, kimi altı ayda zar zor sonuç aldığını anlatıyor.

Doğru yöntemi seçmeden önce, gerçekten yaşayan kişilerin deneyimini duymak çok daha güvenilir geliyor. Çünkü reklamlar genelde sadece başarıları gösteriyor, zorlukları değil.

Sizce leke tedavisinde lazer mi daha etkili, kimyasal peeling mi? Hangi durumlarda hangisini tercih etmek daha doğru olur?

Çözüm
Melazma için peeling tedavisinden daha iyi sonuç aldım. Lazer bende biraz koyulaştırmıştı. Dermatoloğum düşük konsantrasyonlu birkaç peeling seansıyla rengi ciddi oranda açtı. Leke tamamen kaybolmasa bile belirgin şekilde hafifledi. Hassas ciltlerde peeling daha güvenli oluyor gibi.
Leke tipine göre yöntem çok değişiyor. Güneş lekelerinde lazer çok iyi sonuç verebiliyor ama melazmada bazen tam tersi etki yapabiliyor. Peeling daha kontrollü ilerlediği için hassas ciltlerde daha güvenli bir seçenek oluyor. Ancak birkaç seans gerekmesi moral bozabilir. Dermatologun doğru tanıyı koyması yöntemin yarısından fazlasını belirliyor. Kendi cilt tipini bilmek gerçekten kritik.

Oyla 0
Melazma için peeling tedavisinden daha iyi sonuç aldım. Lazer bende biraz koyulaştırmıştı. Dermatoloğum düşük konsantrasyonlu birkaç peeling seansıyla rengi ciddi oranda açtı. Leke tamamen kaybolmasa bile belirgin şekilde hafifledi. Hassas ciltlerde peeling daha güvenli oluyor gibi.

Oyla 0
Çözüm
Akne lekeleri için lazer çok hızlı sonuç verebiliyor. Birkaç gün kızarıklık olsa da toparlanması kısa sürüyor. Ancak derin melazma için peeling daha çok öneriliyor. İkisinin etkisi tamamen lekenin derinliğiyle ilgili.

Oyla 0
Her iki yöntemin de avantajı var ama uygulayan uzman çok belirleyici. Cildi doğru hazırlamazlarsa lazer de peeling de ters etki yapabiliyor. Önce kapsamlı bir cilt analizi yaptırmak en doğrusu.

Oyla 0
Geri
Üst Alt