Kreatin Kullanımı Saç Dökülmesini Tetikler Mi Gerçekten?

Nihat Yazar

Kayıtlı Üye
Spor yapan erkeklerin en çok kullandığı takviyelerden biri kreatin ve saç dökülmesiyle birlikte anılmasını görünce ister istemez insanın kafası karışıyor. Ben de bir süredir kreatin kullanıyorum ve saç dökülmesi konusunu zaten kafaya takmış durumdayken bu söylentiler iyice dikkatimi çekti. “Kreatin saç döker mi?” sorusu net bir cevabı olmayan ama çok konuşulan bir konu gibi duruyor.

Bazıları kreatinin hormonları etkileyerek saç dökülmesini hızlandırdığını iddia ediyor, bazıları ise bunun bilimsel olarak kanıtlanmadığını söylüyor. Okudukça iş daha da karışıyor. Çünkü kullananların bir kısmı dökülmenin arttığını söylüyor, bir kısmı ise hiçbir fark yaşamadığını. Bu da herkesin bünyesinin farklı tepki verdiğini düşündürüyor.

Kreatini bırakmak istemiyorum çünkü performans açısından faydasını görüyorum. Ama saç dökülmesini de tetikliyorsa bunu bilmek isterim. Belki kreatinin kendisi değil de, yoğun sporla birlikte artan stres, uykusuzluk ya da beslenme değişikliği asıl etken olabilir. Hangisinin gerçek sebep olduğunu ayırt etmek zor.

Bu konuda kulaktan dolma bilgiler yerine, gerçekten yaşayanların deneyimleri daha yol gösterici oluyor.

Kreatin kullanmaya başladıktan sonra saç dökülmesinde artış yaşayan erkekler oldu mu, sizde nasıl bir etkisi oldu?

Ben kreatini uzun süredir kullanıyorum ve saç dökülmem var ama bunun kreatinle alakalı olduğunu düşünmüyorum. Dökülme kreatinden önce de vardı. Kullanmaya devam ettiğim halde dökülme aynı hızda ilerliyor.

Oyla 0
Kreatin kullandığım dönemde dökülme biraz arttı gibi hissettim. Kısa bir süre ara verdim ama net bir fark görmedim. Sonra anladım ki stres ve uykusuzluk bende daha etkiliymiş.

Oyla 0
Ben kreatin kullanırken beslenmeyi çok tek yönlü yapmıştım. O dönemde saçlarım inceldi. Sonradan beslenmeyi dengeleyince toparladı. Suç kreatin değil, genel dengeydi.

Oyla 0
Genetik yatkınlık varsa kreatin süreci hızlandırıyor olabilir ama tek başına sebep olduğunu sanmıyorum. Ben bıraktığımda dökülme durmadı. O yüzden tekrar başladım.

Oyla 0
Kreatinle ilgili çok efsane var. Benim deneyimimde saç dökülmesine belirgin bir etkisi olmadı. Ama herkesin vücudu farklı tepki veriyor, bunu göz ardı etmemek lazım.

Oyla 0
Geri
Üst Alt