Makyaj Bazı Gerçekten Fark Yaratıyor mu, Kullanan Var mı?

Melike Erdoğan

Kayıtlı Üye
Makyaj bazı konusunda yıllardır kararsızım. Bazı insanlar “olmazsa olmaz” diyor, bazıları “tamamen pazarlama” diye geçiyor. Ben de birkaç kez denedim ama bazen makyajım daha iyi durdu, bazen de sanki ürünler daha çabuk kaydı. O yüzden tam olarak bazın işe yarayıp yaramadığını anlayamadım.

Cildim karma-yağlı ve gözeneklerim özellikle burun çevresinde belirgin. Fondöten bazen o gözeneklerin üstünde nokta nokta durabiliyor. Baz kullanınca daha pürüzsüz olur diyorlar ama bazı bazlar bende topaklanma yaptı. Muhtemelen cilt bakım ürünleriyle anlaşmadı ama hangisiyle anlaşmadığını da çıkaramadım.

Bir de şöyle bir şey var: Baz kullanınca makyajın daha kalıcı olmasını bekliyorum ama bazen tam tersi, sanki her şey daha hızlı eriyor. Belki yanlış baz türünü seçiyorum. Matlaştırıcı mı, nemlendirici mi, silikon baz mı… seçenek çok, ben de kayboldum.

Makyaj bazı gerçekten makyajın duruşunu ve kalıcılığını fark edilir şekilde değiştiriyor mu?

Bence baz fark yaratıyor ama doğru türü seçince. Mesela gözenek için silikon bazlar çok iyi “blur” veriyor ama bazı fondötenlerle anlaşmıyor. Ben bazın üstüne fondöten sürerken “su bazlı mı silikon bazlı mı” uyumuna dikkat etmeye başlayınca topaklanma sorunum bitti. O zaman gerçekten faydasını gördüm.

Oyla 0
Ben bazın en çok cilt hazırlığı gibi çalıştığını düşünüyorum. Yani nemin yerinde değilse baz da kurtarmıyor. Cilt bakımı oturunca baz sadece ekstra pürüzsüzlük katıyor. Yağlı ciltte matlaştırıcı baz + sabitleyici sprey bende kalıcılığı ciddi artırdı. Ama kuru günlerde aynı baz çatlatıyor.

Oyla 0
Bence günlük makyajda baz şart değil ama özel günlerde fark ediyor. Fotoğrafta daha pürüzsüz görünüm veriyor. Ben baz kullanmadığımda fondötenim burun kenarında daha çabuk açılıyor. Bazla bu süre uzuyor. Ama tek başına değil, pudra ve spreyle birlikte daha belirgin.

Oyla 0
Ben baz konusunda “az ürün” kuralına inanıyorum. Bazı fazla sürünce fondöten kayıyor, bu yüzden bazın çok ince tabaka olması lazım. Bir de bazın üstüne hemen fondöten sürmek yerine 1–2 dakika beklemek çok fark ediyor. Böyle yapınca hem gözenek daha iyi blur oluyor hem de kalıcılık artıyor.

Oyla 0
Bana göre bazın asıl katkısı fondöteni daha güzel oturtmak. Kalıcılık kısmı bazdan çok cilt tipine ve sabitlemeye bağlı. Ama gözenek görünümü olanlarda gerçekten fark yaratıyor. Yalnız her baz her fondötenle anlaşmıyor; biraz deneme-yanılma gerekiyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt