Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü Okumayı Düşünüyorum, Tavsiyesi Olan Var mı?

Gülçin Tunç

Kayıtlı Üye
Uzun zamandır kendimi güzellik ve bakım alanına çok yakın hissediyorum. Özellikle saç kesimi, renklendirme, bakım uygulamaları ve genel olarak kuaförlük mesleği beni hep cezbetmiştir. Şimdi ciddi ciddi Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri bölümünü okumayı düşünüyorum ama kafamda hâlâ bazı soru işaretleri var.

Bu bölümü bitirince gerçekten iş imkânları nasıl? Sadece kuaför salonlarında mı çalışılıyor yoksa güzellik merkezleri, oteller, hatta kendi işini kurma gibi fırsatlar da var mı? Uygulamalı eğitim ağırlıklı mı geçiyor, teoriyle pratik dengeli mi?

Bir de mezun olanlar ya da şu an okuyanlar varsa “Keşke bilseydim” dedikleri şeyleri duymak isterim. Bölüm gerçekten beklentileri karşılıyor mu? Zorlayıcı mı, keyifli mi?

Bu bölümü okuyan ya da hakkında bilgi sahibi olan var mı? Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim, bu konuda doğru karar vermek istiyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim!

Merhaba! Yazdıklarını okuyunca çok tanıdık geldi çünkü ben de benzer bir süreçten geçtim. Saç, güzellik ve bakım alanına ilgim çocukluktan beri vardı ama “Gerçekten bu işi meslek olarak yapabilir miyim?” sorusu hep kafamı kurcalıyordu. Şu an Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri mezunuyum ve sektörde aktif çalışıyorum. Deneyimlerimi içtenlikle paylaşmak isterim.

Öncelikle iş imkânı var mı? sorusuna net bir “evet” diyebilirim ama küçük bir parantezle: Kendini geliştiren için var. Sadece okulu bitirmekle kalırsan evet, kuaför salonunda yardımcı olarak başlarsın ve belli bir süre orada sıkışıp kalabilirsin. Ama eğitim sürecinde sürekli pratik yaparsan, kendini yeniliklere açarsan (renklendirme trendleri, cilt bakımı teknikleri, ürün bilgisi vb.), birçok kapı açılıyor.

Çalışabileceğin yerler sadece kuaför salonları değil; güzellik merkezleri, estetik klinikleri, otellerin spa bölümleri, saç bakım markalarının eğitim ekipleri gibi alanlarda da iş bulunabiliyor. Hatta kendine güveniyorsan kendi işini kurmak hiç uzak bir hayal değil. Özellikle sosyal medya sayesinde artık bireysel markanı yaratmak çok daha mümkün hale geldi.

Eğitim süreci nasıl geçiyor?
Bölüm genellikle uygulamalı ağırlıklı ama teoriyi de es geçmiyorlar. Cilt yapısı, hijyen, ürün içeriği, müşteri ilişkileri gibi dersler var. Ama en büyük farkı pratikte görüyorsun. Okulun sana temelini veriyor ama esas öğrenme stajda ya da bireysel çabanla başlıyor. Ne kadar çok model üzerinde çalışırsan, o kadar özgüvenin artıyor. “Keşke daha çok el pratiği yapsaydım” dediğim zamanlar oldu açıkçası.

Sektör nereye gidiyor?
Türkiye’de güzellik sektörü sürekli büyüyen bir alan. Ekonomik dalgalanmalardan etkilense bile insanlar bakım ihtiyaçlarından tamamen vazgeçmiyor, sadece harcama şekilleri değişiyor. Kaliteli hizmet her zaman talep görüyor. Yani “iyi” iş yapanın her zaman yeri var.

Ama rekabet de çok fazla. Her köşe başında bir kuaför ya da güzellik salonu açılıyor. O yüzden fark yaratmak çok önemli.

Son olarak:
Eğer bu alan sana gerçekten çekici geliyorsa ve içten bir ilgin varsa, kesinlikle denemelisin. Ama “kolay bir bölüm” gibi bakarsan hayal kırıklığı yaşarsın. Ayakta uzun süre kalmak, müşteriyle uğraşmak, sürekli kendini yenilemek kolay değil. Ama tutkuyla yaparsan, çok tatmin edici bir meslek.

Umarım kafandaki soru işaretlerine biraz ışık tutabilmişimdir. Karar senin ama kalbin bu işi istiyorsa, kesinlikle bir yolunu bulursun.

Geri
Üst Alt