Saç Derisindeki Kabuklanma Nasıl Geçer?

Melek Şahin

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda saç derimde ciddi bir kabuklanma problemi yaşamaya başladım ve açıkçası ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. İlk başta ufak ufak pullanmalar vardı, çok önemsemedim ama zamanla kabuk gibi sertleşmeye başladı. Özellikle saçımı yıkadıktan sonra biraz yumuşuyor ama sonra tekrar oluşuyor. Kaşıdıkça daha da kötü hale geliyor gibi hissediyorum, bazen kızarıklık bile oluyor.

Şampuanımı değiştirmeyi denedim, hatta eczaneden daha hassas ürünler aldım ama çok kalıcı bir çözüm bulamadım. Saç derim genel olarak hassas bir yapıya sahip, o yüzden ne kullansam dikkat etmek zorundayım. Bir yandan da acaba kepekten farklı bir şey mi diye düşünüyorum çünkü görüntü olarak biraz daha yoğun ve kabuklu duruyor.

İnternette baktığımda egzama diyen de var, kuruluk diyen de. Açıkçası kendi kendime teşhis koymak da istemiyorum ama doktora gitmeden önce evde çözebileceğim bir şey var mı diye merak ediyorum. Bu durum hem görüntü olarak rahatsız edici hem de kaşıntı yüzünden günlük hayatımı etkiliyor.

Saç derisindeki bu kabuklanmayı geçirmek için en etkili yöntemler nelerdir, tamamen düzelmesi mümkün mü?

Ben de aynı durumu yaşadım ve benimki seboreik dermatit çıktı. İlk başta normal kepek sandım ama dediğin gibi daha kabuklu ve inatçı oluyor. Dermatolog özel bir şampuan verdi, düzenli kullanınca baya düzeldi. Evde çok oyalanmadan bir doktora görünmeni tavsiye ederim çünkü doğru teşhis önemli.

Ben doğal yöntemlerle biraz rahatlatabildim. Özellikle zeytinyağı ve birkaç damla çay ağacı yağını karıştırıp saç diplerime uyguladım. Kabukları yumuşatıyor ve kaşıntıyı azaltıyor. Tamamen geçirmedi ama ciddi rahatlama sağladı.

Şampuan değişimi bazen yetmiyor, yıkama alışkanlığı da önemli. Çok sıcak suyla yıkıyorsan kesinlikle azalt derim. Ben ılık suya geçince ve saç derime daha nazik davranınca fark gördüm.

Bence stres de etkiliyor. Ben yoğun bir dönemdeyken saç derimde kabuklanma artmıştı. Biraz daha düzenli uyuyup stresimi azaltınca hafifledi. Yani sadece dıştan değil içten de etkileniyor olabilir.

Eğer uzun süredir geçmiyorsa egzama ihtimali var. Benim öyleydi ve medikal losyon kullanmadan düzelmedi. O yüzden çok geciktirmeden uzmana görünmek en sağlıklısı.

Geri
Üst Alt