Saç Dökülmesini Durduran Bir Yöntem Var Mı Yoksa Hepsi Mi Efsane?

Hakan Uslu

Kayıtlı Üye
Saç dökülmesi yaşayan biri olarak en çok sorduğum soru şu oldu: Bu dökülmeyi gerçekten durduran bir yöntem var mı, yoksa hepsi geçici çözümler mi? İnternette okudukça kafam daha da karışıyor. Kimi “şunu yapınca dökülme tamamen durdu” diyor, kimi ise “hiçbir şey işe yaramıyor” diye yazmış.

Benim dökülmem yavaş ama sürekli ilerliyor. Tamamen durdurmak mümkün mü bilmiyorum ama en azından sabitlemek istiyorum. Ancak bazı tedavilerin çok iddialı anlatılması beni şüpheye düşürüyor. Çünkü gerçekten işe yarayan bir yöntem olsaydı bu kadar çok alternatif olmazdı diye düşünüyorum. Diğer yandan tamamen çaresiz olmak da istemiyorum.

Belki de dökülmeyi tamamen durdurmak değil, kontrol altına almak gerçekçi hedef olmalı. Ama bunu netleştirmek istiyorum.

Saç dökülmesini gerçekten durduran bir yöntem var mı, yoksa bu beklenti baştan mı yanlış?

Ben tamamen durduran bir yöntem görmedim ama ciddi şekilde yavaşlatan yöntemler var. Dökülme eskisi gibi ilerlemiyor. Bu bile psikolojik olarak büyük rahatlık sağlıyor. “Tamamen durur” beklentisi hayal kırıklığı yaratıyor.

Oyla 0
Genetik dökülmede mucize beklemek bence hata. Ben birkaç yöntem denedim, hiçbiri dökülmeyi sıfırlamadı ama hızını azalttı. Bu açıdan bakınca efsane değil ama sınırlı etkili diyebilirim.

Oyla 0
Bence sorun yöntemlerden çok anlatım şekli. Her şey “kesin çözüm” gibi sunuluyor. Gerçek hayatta ise sonuçlar daha mütevazı. Bunu bilerek başlamak insanı hayal kırıklığından koruyor.

Oyla 0
Ben dökülmeyi tamamen durduramadım ama kontrol altına aldım. Saçlarım hâlâ var ve daha yavaş seyrekleşiyor. Benim için bu bile yeterli bir kazanım oldu.

Oyla 0
“Durdurmak” yerine “yönetmek” kelimesi daha doğru. Bunu kabul edince tedavilere bakış açım değişti. Artık mucize aramıyorum, süreci yönetmeye çalışıyorum.

Oyla 0
Geri
Üst Alt