Saç Ekimi Sonrası Spor Yapmaya Ne Zaman Başlanır?

Cihan Türkoğlu

Kayıtlı Üye
Arkadaşlar selam,

Saç ekimi süreciyle ilgili araştırmalarıma devam ediyorum. Önce yöntemlere baktım, sonra operasyon süresi, ilk yıkama ve şok dökülme gibi konular hakkında çok şey öğrendim. Şimdi aklıma en çok takılan konu şu: saç ekimi sonrası spor yapmaya ne zaman başlanır?

Benim için spor hayatımın bir parçası. Haftada 3-4 gün spor salonuna gidiyorum, hem ağırlık çalışıyorum hem de koşu yapıyorum. Ancak saç ekimi yaptırınca en az birkaç hafta spor yapmamak gerektiğini söylüyorlar. Bunun sebebi terleme, enfeksiyon riski ve ekilen saç köklerinin zarar görmesiymiş. Ama tam olarak kaç gün beklemem gerekiyor emin olamadım.

Bazı kaynaklarda 15 gün sonra hafif yürüyüş yapılabilir deniyor. Bazıları ise “ilk ay spor yapma, 45 gün sonra başla” diyor. Özellikle ağırlık kaldırma ve kardiyo konusunda süreler farklılık gösteriyor. Mesela hafif yürüyüş erken yapılabiliyor ama ağırlık kaldırmak için daha uzun süre beklemek gerekiyormuş.

Benim için en büyük sorun şu: Spor yapmayınca hem motivasyonum düşüyor hem de enerjim azalıyor. O yüzden çok merak ediyorum, bu süreci yaşamış olan arkadaşlarınız var mı? Siz saç ekiminden sonra spora kaçıncı gün döndünüz? İlk başta yürüyüşle mi başladınız yoksa direkt ağırlığa mı girdiniz? Terleme köklere zarar veriyor mu?

Gerçek deneyimlerinizi paylaşırsanız çok faydalı olur. Çünkü kliniklerin söylediği süreler biraz farklılık gösteriyor, ben de emin olamıyorum.

Ben ekimden sonra spor konusunda çok sabırlı davrandım. Doktorum özellikle ilk 1 ay ağır sporlardan uzak dur dedi. İlk 10 gün hiç spor yapmadım, 15. günden sonra sadece tempolu yürüyüşlere başladım. Ağırlıklara ise 1,5 ay sonra döndüm. Terlediğim günlerde de kafamı kesinlikle kaşımadım. Köklerin oturması için ilk 3 hafta gerçekten kritik, bence bu süreçte biraz sabretmek gerekiyor.

Oyla 0
Benim işim gereği aktif olmam lazım, o yüzden çok zorlandım. Ekimden sonra 20 gün hiç spor yapmadım. 3. haftada hafif yürüyüş ve kardiyo ile başladım ama ağırlık kaldırmaya 6. haftadan önce dönmedim. Çünkü ağırlık kaldırırken ister istemez damarlar geriliyor, kan basıncı artıyor. Bu da köklere zarar verebilir diye korktum. Bence en önemlisi doktorunuzun önerilerine kulak vermek, kafanıza göre başlamayın.

Oyla 0
Bendeniz biraz sabırsız davranıp 2. haftada koşuya çıktım. Açıkçası terleyince kafamda yanma hissettim, sonra panik oldum. Neyse ki köklere zarar gelmedi ama bence bu riske değmezmiş. Şimdi olsa en az 1 ay beklerdim. Ağırlıklara ise 2. ayda başladım. Sonuçlarım şu an gayet güzel ama o ilk hatamı yapmasaydım daha rahat ederdim. Siz kesinlikle doktorunuzdan onay almadan spora dönmeyin derim.

Oyla 0
Ben fitness yapıyorum, saç ekimi sonrası spora dönmeyi çok bekledim. Doktorum 1 ay boyunca sadece yürüyüş dedi. Ben de 1. ayın sonunda kardiyo ile başladım, 2. ayın sonunda ağırlık antrenmanlarına döndüm. İlk başlarda terlemek biraz korkutuyordu ama özel şampuanla yıkayınca sorun olmadı. Sabır gerçekten çok önemli. O dönemde kendinizi spor yerine beslenmeye ve dinlenmeye odaklarsanız çok daha iyi sonuç alıyorsunuz.

Oyla 0
Şahsen ben 2.5 ay sonra spor yapmaya başladım o da ilk önce bisiklet sürdüm mahalle arasında vücudu alıştırdıktan sonra salona geçiş yapacağım.

Oyla 0
Geri
Üst Alt