Saç Ekimi Sonrası Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalı?

Taner Sağlam

Kayıtlı Üye
Selam arkadaşlar, saç ekimimi yaklaşık 5 gün önce yaptırdım ve en zorlandığım konu kesinlikle uyku pozisyonu oldu. Gündüz dikkat etmek kolay ama gece farkında olmadan kafamı yastığa çevirmekten korkuyorum. Doktorum ilk 10 gün boyunca sırt üstü ve baş yukarıda yatmam gerektiğini söyledi. Ama inanın, sabaha kadar o pozisyonda kalmak tam bir sabır testi.

Ekim yapılan bölgeye temas olmaması gerektiğini biliyorum çünkü kökler hâlâ hassas. Ancak sürekli aynı şekilde yatmak boynumu ağrıtıyor. Bazı forumlarda “boyun yastığı” önerenler var, bazıları da “başın altına ince bir havlu koy” diyor. Terleme veya sürtünme olursa köklere zarar gelir mi emin değilim.

Ben şu an iki yastığı üst üste koyup hafif dik pozisyonda uyuyorum. Böyle olunca ödem biraz daha hızlı indi ama sabah kalktığımda omuzlarım tutuluyor. 😅 Uykuda farkında olmadan dönmek en büyük korkum.

👉 Saç ekimi sonrası siz nasıl uyudunuz? Baş pozisyonu için özel bir yastık veya yöntem kullandınız mı?

Ben saç ekimi sonrası ilk 10 gün tam dik pozisyonda uyudum. Normal yastık yerine seyahat tipi boyun yastığı kullandım, inan çok işe yarıyor. Başın arkası hiçbir yere temas etmiyor. İlk 5 gün biraz rahatsız edici ama kökler korunduğu için değer. 10. günden sonra yan yatmaya başladım. Şişlik ya da ödem de bu sayede daha çabuk geçti.

Oyla 0
Uyku pozisyonu bence en kritik dönemlerden biri. Ben 1 hafta boyunca sırt üstü yattım. Ekim yapılan bölgeye kesinlikle değdirmedim. 2 yastıkla başımı hafif yukarıda tuttum, ödem inmeye başladı. 8. günden sonra yavaş yavaş yan pozisyona geçtim. Sırt üstü yatmak zor ama köklerin tutunması için şart. Özellikle ilk hafta kesinlikle dikkat et.

Oyla 0
Benim en çok zorlandığım konu da uyku oldu. Doktorum “baş kalp seviyesinden yukarıda olsun” demişti. O yüzden yastığın altına ince bir havlu koydum, başım dik kaldı. 9. gün sonra rahat uyumaya başladım. İlk hafta sürtünmeden kaçınmak çok önemli. Eğer dönme alışkanlığın varsa boyun yastığı gerçekten kurtarıcı.

Oyla 0
Saç ekiminden sonra ilk 7 gün sırt üstü ve dik pozisyonda uyudum. İlk günler biraz zor ama alışılıyor. Ben ekstra yumuşak bir yastık kullandım, sürtünme riskini azalttı. 10. günden sonra yan yatmaya başladım. O dönemde ödem azalmıştı zaten. Başın ekim bölgesine baskı yapmaması her şeyden önemli, sabırla geçiyor.

Oyla 0
Benim doktorum uyku pozisyonu konusunda çok netti: “İlk 10 gün kesinlikle sırt üstü, baş yukarıda.” O yüzden koltuğun arkalığına yaslanarak uyudum. 😅 Zor ama etkili. Bu sayede ne ödem oldu ne kök zarar gördü. 2. haftadan sonra yavaşça yan yatmaya başladım. Eğer dikkat edersen hem iyileşme hızlanıyor hem kökler daha sağlam tutunuyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt