Saç Kırılmasını Azaltmak İçin Hangi Alışkanlıkları Bırakmak Gerekir?

Neval Erdoğdu

Kayıtlı Üye
Saç kırılmasının sadece kullandığımız ürünlerle ilgili olmadığını artık kabul etmeye başladım. Çünkü en pahalı maskeyi de yapsam, en iyi şampuanı da kullansam kırıklar bir şekilde geri geliyor. O noktada dönüp kendime baktım ve “acaba sorun saçımda değil de benim alışkanlıklarımda mı?” diye sormaya başladım.

Mesela saçımı düşünmeden topladığımı fark ettim. Evdeyken bile sıkı lastiklerle bağlıyorum, uyurken bazen tepemde topuzla yatıyorum. Islakken taramamaya çalışıyorum ama acelem varsa yine yapıyorum. Bunlar küçük gibi ama belki de birikince saçımın dayanma gücünü bitiriyor. Bir de saçımla çok oynadığımı fark ettim. Sürekli elim saçımda, farkında olmadan çekiştiriyorum.

En zor olan şey ise bırakmak. Isıyı azaltmak tamam ama tamamen vazgeçmek zor. Saçımı “daha az yıkayayım” diyorum ama yağlı hissettiğim an yine yıkıyorum. Kırılmayı azaltmak için neleri gerçekten bırakmak gerekiyor, neler abartı bilmiyorum. Her şeyi keskin şekilde bırakmak mı lazım, yoksa bazılarını azaltmak yeterli mi?

Kırıkları azaltmak istiyorum ama hayatımı da saç etrafında döndürmek istemiyorum açıkçası.

Saç kırılmasını azaltmak için gerçekten bırakılması gereken alışkanlıklar hangileri?

Benim için en büyük fark saçımı ıslakken taramayı bırakınca oldu. Yıllarca “nazikçe tarıyorum” diyordum ama meğer saç en zayıf hâlindeyken çekiştiriyormuşum. Bunu bırakınca kırıklarım gözle görülür şekilde azaldı.

Oyla 0
Sıkı toplama alışkanlığıma veda etmek zor oldu ama şartmış. Evde bile saçımı gevşek bırakmaya başladım. Önceden tepemden kopan kısa saçlar vardı, artık çıkmıyor. Küçük gibi ama etkisi büyük bir değişiklik.

Oyla 0
Ben saç kırılmasının yarısının “acele”den kaynaklandığını fark ettim. Aceleyle taramak, aceleyle fön çekmek, aceleyle toplamak… Bilinçli yavaşlayınca saçım da toparlandı. Her şeyi bırakmak değil, daha dikkatli yapmak yetti.

Oyla 0
Saçla oynamayı bırakmak en zoruydu. Stresliyken elim sürekli saçımda. Bunu fark edince kendimi durdurmaya çalıştım. Kırıkların azalması beni şaşırttı. Saç bazen psikolojinin aynası gibi.

Oyla 0
Ben her şeyi bırakmadım ama azalttım. Isıyı haftada bire indirdim, her gün yıkamayı bıraktım. “Ya hep ya hiç” yerine dengeyi bulmak benim için daha sürdürülebilir oldu.

Oyla 0
Geri
Üst Alt