Saçımı Kestirmeden Önce Neden Bu Kadar Kararsız Kalıyorum?

Nermin Çalışkan

Kayıtlı Üye
Saçımı kestirme fikri aklıma düştüğü anda garip bir iç sıkıntısı başlıyor. Aynaya bakıyorum, saçımı beğenmiyorum, değişiklik istiyorum ama kuaföre gitmeye yaklaştıkça içimde bir duraksama oluşuyor. Sanki yanlış bir karar verirsem bunun bedelini uzun süre ödeyecekmişim gibi hissediyorum. “Biraz daha uzasa mı”, “şimdi değil de sonra mı kestirsem” gibi düşünceler sürekli dönüp duruyor.

Daha önce yaşadığım kötü kesimler de bu kararsızlığı besliyor. O anki pişmanlık, aynaya bakıp kendimi beğenmemek, insanların yorumları… Hepsi tekrar aklıma geliyor. Bir yandan değişim isteği var, bir yandan da kontrolü kaybetme korkusu. Saç sonuçta uzuyor ama o süreçte yaşanan psikoloji insanı ciddi şekilde etkiliyor.

Bazen bu kararsızlığın saçla değil, hayatın genelinde yaşadığım belirsizliklerle ilgili olduğunu bile düşünüyorum. Değişim istiyorum ama sonucu bilmeden adım atmak beni geriyor. Bu yüzden saç kestirme kararı bile büyüyüp içimde uzun bir mücadeleye dönüşüyor.

Saç kestirmeden önce yaşanan bu yoğun kararsızlık duygusunun temel sebebi ne olabilir?

Bence bunun en büyük sebebi saçın kimliğimizin önemli bir parçası olması. Saç değiştiğinde aynadaki kişi de değişiyor. Bu da bilinçaltında bir kontrol kaybı hissi yaratıyor. Kararsızlık aslında değişime karşı duyulan doğal bir direnç gibi geliyor bana.

Oyla 0
Geçmişte yaşanan kötü saç kesimi deneyimleri bu kararsızlığı ciddi şekilde artırıyor. Beyin “tehlike” olarak kodluyor ve aynı şeyi tekrar yaşamamak için seni durdurmaya çalışıyor. Bu yüzden mantıksız gibi görünse de aslında koruyucu bir tepki.

Oyla 0
Ben bu kararsızlığın çoğu zaman ruh haliyle ilgili olduğunu fark ettim. Hayatımda belirsizlikler varken saç kestirme konusunda da kararsız kalıyorum. Kendimi daha net hissettiğim dönemlerde karar vermek çok daha kolay oluyor.

Oyla 0
Çevreden gelen yorumlar da büyük etken. Herkesin fikrini dinleyince kendi isteğini duymak zorlaşıyor. Ben bu yüzden artık saçımı kestirmeden önce kimseye sormamaya çalışıyorum.

Oyla 0
Kararsızlık yaşamak bence çok normal. Saç küçük bir detay gibi görünse de dış görünüş algısını doğrudan etkiliyor. İnsan kendini riske atıyormuş gibi hissedebiliyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt