Saçlarım Dokununca Sert ve Pürüzlü, Sebebi Ne Olabilir?

Bengü Doğan

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda saçımı elime aldığımda en çok hissettiğim şey sertlik. Temiz ama yumuşak değil. Hatta bazen parmaklarım takılıyor, sanki saçımın üstünde görünmez bir tabaka varmış gibi pürüzlü geliyor. Oysa eskiden saçımı okşamak bile hoşuma giderdi, şimdi dokunmak istemiyorum.

İşin garip yanı, dışarıdan bakan biri belki “kötü görünmüyor” diyebilir ama ben hissediyorum. Banyodan sonra daha da belirgin oluyor bu sertlik. Krem kullanıyorum, maske yapıyorum ama etkisi en fazla bir gün sürüyor. Sonra yine aynı. Bu da bana sanki saçımın içi kurumuş da ben sadece üstünü geçici olarak yumuşatıyormuşum gibi hissettiriyor.

Aklıma birçok ihtimal geliyor: fazla arındırıcı şampuan mı, sert su mu, yılların boyası mı, yoksa yanlış tarama mı? Hepsi olabilir ama hangisi asıl sebep bilmiyorum. İnternette “protein fazlalığı” diyen de var, “nem eksikliği” diyen de. Açıkçası kafam daha da karıştı.

Saçımın dokusunun bu kadar değişmesi beni endişelendiriyor çünkü bu durum genelde kırıkların ve yıpranmanın habercisi gibi geliyor.

Saçın sert ve pürüzlü hissettirmesinin en yaygın nedenleri neler, bunu tersine çevirmek mümkün mü?

Bende bu his tamamen kullandığım şampuandan kaynaklandı. “Derin temizleme” diye aldığım bir ürün saçımı resmen saman yaptı. Değiştirdikten sonra bile saçımın kendine gelmesi zaman aldı. Yani bazen tek bir ürün bile saçın dokusunu ciddi şekilde bozabiliyor.

Oyla 0
Benim saçım sertleştiğinde fark ettim ki sürekli proteinli ürünler kullanıyormuşum. Maske, krem, serum… Hepsi onarıcıydı. Saçı güçlendireyim derken taş gibi yaptım. Nem odaklı ürünlere geçince saçım yavaş yavaş yumuşadı.

Oyla 0
Kuaförüm saçımı eline alır almaz “bu saç susuz” dedi. Yağ sürüyordum ama nem vermiyormuşum. Yağla nem farkını öğrenince rutini değiştirdim. Şu an saçım hâlâ mükemmel değil ama o pürüzlü his büyük ölçüde gitti.

Oyla 0
Sert su konusu hafife alınıyor ama bence çok etkili. Ben şehir değiştirdim, saçım bir anda sertleşti. Duş filtresi takınca farkı net gördüm. Ürünlerden önce suyu sorgulamak lazım bence.

Oyla 0
Benim saçım stres dönemlerinde böyle oluyor. Aynı ürünler, aynı rutin ama saçım farklı hissediyor. O yüzden her şey ürüne bağlanmamalı. Bazen vücut içten sinyal veriyor, saç da bunu gösteriyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt