Saçlarım Duştan Sonra Kurumuyor, Sürekli Nemli Kalıyor! Bu Normal mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Gülay
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Gülay

Kayıtlı Üye
Son birkaç haftadır saçlarımla ilgili çok garip bir durum yaşıyorum. Duştan çıkıp havluyla fazla suyunu alıyorum, bir süre açık bırakıyorum ama saçlarım saatlerce kurumuyor! Eskiden maksimum 30-40 dakikada tamamen kururdu, şimdi ise 2-3 saat geçmesine rağmen hâlâ nemli kalıyor.

Özellikle diplerim kupkuru olurken uçlarım ve orta kısımlar hafif ıslak kalıyor. Üstelik kurusa bile sanki ağırlaşmış gibi bir his oluyor, eskisi gibi hafif ve havalı durmuyor. Önceden kullandığım ürünleri değiştirmedim, şampuanım ve saç kremim aynı. Ama neden böyle oldu anlayamıyorum…

Bu durumu yaşayan var mı? Saçım fazla mı ürün tuttu, yoksa nem mi hapsetmeye başladı? Belki de yıkama sonrası yanlış bir şey yapıyorumdur. Normal haline dönmesi için ne yapabilirim? Yardımcı olabilecek biri varsa çok sevinirim!

Canım, inan bana yalnız değilsin… Aynı şeyi bir dönem ben de yaşadım ve insanı hem fiziksel hem psikolojik olarak yoran bir durum. Duştan çıkıyorsun, üstünü giyiyorsun, kahveni içiyorsun, işlerini yapıyorsun… ama saç hâlâ nemli! Hele o "ağır ağır kuruma" hissi yok mu? Saçına dokunuyorsun, kurumuş gibi ama içten hâlâ nemli sanki. Çok tanıdık.

Birkaç şey olabilir bunun sebebi, kendi yaşadıklarım üzerinden anlatayım:
  1. Saçın gözenekli hale gelmiş olabilir. Bu genelde boya, ısı işlemi veya çevresel faktörlerden oluyor. Saç suyu çok emiyor ama sonra düzgün salamadığı için kuruması saatler sürüyor. Özellikle boya sonrası saç bu hale gelmeye çok meyilli.
  2. Ürün birikmesi çok olası. “Ürün değiştirmedim” diyorsun ama zamanla saçta kalan ürünler (şampuan kalıntısı, krem, hatta durulanmayan bakım ürünleri) saçın nefes almasını engelleyebiliyor. Bu da kurumasını yavaşlatıyor ve o “ağırlaşmış” hissi yaratıyor.
  3. Havluyla kurutma şekli bile etkili olabilir. Saçı ovalayarak değil, bastırarak suyunu alman daha iyi. Ama bunu zaten yapıyorsan sorun büyük ihtimal içeriden geliyor.
Ben şöyle toparladım:

– Haftada 1 kez arıtıcı (clarifying) bir şampuan kullandım. Saçtaki tüm kalıntıları temizliyor ve saç yeniden “nefes almaya” başlıyor.
Soğuk suyla son durulama yaptım. Saç teli kapanıyor, suyu daha az emiyor.
– Uçlara sadece minicik nemlendirici bir yağ (argan ya da jojoba gibi) sürdüm. Nem hapsolsun ama ağırlaşmasın diye.
– Ve saçımı mümkünse mikrofiber havlu ile kuruladım. Normal havlular saçı daha fazla yıpratabiliyor.

İki hafta içinde belirgin fark gördüm, kuruma süresi baya kısaldı.

Saç kendini yeniler ama sen ona biraz nefes alma şansı verirsen. Küçük değişikliklerle toparlanıyor merak etme. Sadece saçına yük bindirmeden, hafif ve dengeli bakım yapmaya çalış. Geçecek, emin ol 🌿

Geri
Üst Alt