Saçlarım Son Zamanlarda Güçsüzleşti, Bu Geçici Bir Durum Mu?

Mert Arslan

Kayıtlı Üye
Son 6–8 aydır saç tellerim belirgin şekilde zayıfladı. Eskiden daha kalın ve sertti, şimdi daha yumuşak ve hacimsiz. Duşta kırılmalar da arttı gibi. Ama henüz dramatik bir açıklık yok. Saç var ama güçlü değil. Bu durum beni kararsız bırakıyor çünkü genetik dökülme mi yoksa geçici bir zayıflama mı anlayamıyorum.

Son dönemde stres arttı, beslenme düzenim değişti ve uyku düzenim bozuldu. Acaba bunlar mı etkiliyor? Çünkü saç tellerinin incelmesi genetik dökülmenin ilk aşaması deniyor ama aynı zamanda stres ve vitamin eksikliği de saç kalitesini bozabiliyormuş.

Eğer geçiciyse rahatlayacağım ama genetik sürecin başlangıcıysa erken müdahale etmek istiyorum.

Saç tellerinin sonradan güçsüzleşmesi genelde geçici bir durum mudur yoksa genetik dökülmenin başlangıcı olabilir mi?

Saçın güçsüzleşmesi her zaman genetik demek değildir. Ben yoğun stres döneminde aynı şeyi yaşadım. Tel kalınlığı azaldı ama 5–6 ay sonra toparladı. Eğer genel sağlık ve beslenme bozuksa geçici olabilir.

Oyla 0
Genetik dökülmede miniaturizasyon olur. Yani saç her döngüde biraz daha incelir. Eğer incelme süreklilik gösteriyorsa genetik olma ihtimali artar. Ama geçici durumlarda tel kalınlığı geri dönebilir.

Oyla 0
Protein ve demir eksikliği saç kalitesini ciddi etkiler. Ben kan tahlili yaptırdım, eksiklik çıktı. Takviye sonrası saç telleri kalınlaştı.

Oyla 0
Dermatoloğum “kalıcı miniaturizasyon ile geçici zayıflama farklıdır” dedi. Süreklilik varsa genetik, toparlıyorsa geçici. Bu ayrım önemli.

Oyla 0
Geri
Üst Alt