Saçlarımın Tepesi Daha Çabuk Yağlanıyor, Yanlar Hâlâ Kuru — Bu Dengesizlik Neden Olur?

Hasret Atasoy

Kayıtlı Üye
Bu sabah saçımı aynada incelerken tuhaf bir şey fark ettim: Saçımın tepe kısmı neredeyse dün yıkanmamış gibi parlıyordu ama yanlar hâlâ kuru ve mat görünüyordu. Normalde tüm saçım aynı anda yağlanırdı, bu kadar belirgin bir dengesizlik hiç yaşamamıştım. Tepedeki ağırlık yüzünden saçım daha sönük duruyor, yanlardaki kuruluk ise şekil vermeyi zorlaştırıyor.

Kullandığım şampuan aynı, bakım rutinim aynı… O yüzden neyin değiştiğini anlamakta zorlanıyorum. Uyku pozisyonu mu etkiliyor, hormonlar mı, yoksa saç derisinin bir bölgesi fazla mı çalışıyor bilmiyorum. Bu dengesiz görünüm beni hem şaşırttı hem de biraz rahatsız etti. Böyle bir durum yaşayan varsa neyin sebep olduğunu duymak isterim.

Saçın tepe kısmının daha hızlı yağlanıp yanların kuru kalması sizce neden kaynaklanır?

Ben böyle yaşadığımda saçımın tepe kısmına istemeden fazla krem sürüyormuşum. Krem diplere yaklaşınca o bölge daha çabuk yağlanıyordu. Sadece uçlara sürmeye başlayınca denge toparlandı. Küçücük bir uygulama hatası bile çok etkiliyor.

Bende sorun stres dönemlerinde ortaya çıkıyordu. Tepedeki yağ bezleri daha aktif çalışıp yanlar kuru kalıyordu. Uyku düzenini düzelttiğimde ve su tüketimini artırdığımda şaşırtıcı şekilde dengelendi. Stres gerçekten saç derisini bile bölgesel etkiliyor.

Şampuanı tam durulamadığımı fark ettiğimde nedenini anladım. Tepe kısmı en son durulandığı için ürün orada daha çok kalıyor ve yağlı görünüm oluşturuyordu. Durulama süresini artırınca belirgin şekilde düzeldi.

Benim saçımda bu dengesizliği yeni kullandığım tarak yapıyordu. Tepeyi daha sert çektiği için o bölgede sebum daha hızlı dağılıyordu. Ahşap tarakla değiştirdiğimde hem yağlanma azaldı hem elektriklenme.

Mevsimsel olarak bende de böyle oluyor. Kışın tepem daha hızlı yağlanıyor ama yanlar kuruyor. Nem dengesini korumak için hafif bir saç derisi toniği kullanınca durum toparlıyor. Hava değişimi düşündüğümden daha etkiliymiş.

Geri
Üst Alt