Şakaklardan Açılma Başladıysa Geri Döndürmek Mümkün Mü?

Burhan Tosun

Kayıtlı Üye
Şakak bölgemdeki değişimi fark ettiğimde önce önemsemedim. “Herkeste olur” deyip geçtim ama aynaya dikkatli baktıkça geriye doğru bir açılma olduğu netleşti. En can sıkıcı tarafı da saçın genelinde hâlâ dökülme olmaması ama şakakların belirginleşmesi. Bu durum insanı ister istemez düşündürüyor.

Şakak açılması için internette çok farklı şeyler yazıyor. Kimisi bunun erkek tipi dökülmenin ilk adımı olduğunu söylüyor, kimisi de durdurulabileceğini iddia ediyor. Ama geri döndürmek gerçekten mümkün mü, yoksa sadece ilerlemesini yavaşlatmak mı hedeflenmeli, bu konuda net bir bilgi bulmak zor. Yağlar, serumlar, masajlar öneriliyor ama hangisi gerçekten etkili ayırt etmek kolay değil.

Saçlarım tamamen gitmiş değil, o yüzden hâlâ bir şeyler yapılabilecek bir aşamada olduğumu düşünüyorum. Ama boş umutlara bağlanmak da istemiyorum. Gerçekçi olmak istiyorum: Eğer geri dönüş mümkün değilse bunu bilmek, eğer yavaşlatılabiliyorsa da doğru adımları atmak istiyorum.

Bu aşamada işi bilenlerin, gerçekten yaşayanların deneyimleri benim için çok daha değerli.

Şakaklardan açılma başladıktan sonra bunu geri çevirebilen ya da en azından durdurabilen oldu mu?

Benim şakak açılmam erken yaşta başladı. Geri gelen saç olmadı ama ilerleme ciddi şekilde yavaşladı. Doktora gidip durumu netleştirdim, rastgele ürün denemekten vazgeçtim. En büyük farkı stres kontrolü ve saç derisine nazik davranmak yarattı. Mucize beklememek gerekiyor ama tamamen kader de değil.

Oyla 0
Şakak bölgesi en zor toparlanan yerlerden biri. Ben masaj ve serum denedim, çok küçük tüylenmeler oldu ama eski çizgiye dönmedi. Yine de ilerlemenin durması benim için yeterliydi. Erken fark edilince kontrol şansı daha yüksek oluyor.

Oyla 0
Benim deneyimimde geri dönüş olmadı ama açılma sabitlendi. Önceden her ay biraz daha geriliyordu, şimdi uzun süredir aynı. Bence hedef geri döndürmek değil, süreci dondurmak olmalı. Bu bakış açısı psikolojik olarak da rahatlatıyor.

Oyla 0
Şakak açılması genetikse tamamen geri dönmesi zor. Ama bakım ve doğru alışkanlıklarla daha kötüye gitmesi engellenebiliyor. Ben saçımı daha kısa kullanmaya başladım, bu da görsel olarak daha iyi durdu.

Oyla 0
En büyük hatam geç ciddiye almak oldu. Başta “önemli değil” dedim, sonra açılma arttı. Erken müdahale çok önemli. Geri gelmese bile durdurmak mümkün olabiliyor, bunu yaşayarak öğrendim.

Oyla 0
Geri
Üst Alt