Soğuk Hava Saç Sağlığını Gerçekten Etkiler Mi?

Burak Atasever

Kayıtlı Üye
Soğuk havalar başladığında saçlarımda belirgin değişiklikler fark ediyorum. Daha kuru, daha sert ve daha şekil almayan bir hale geliyor. Özellikle kış aylarında saç derimde de hassasiyet artıyor, bazen kaşıntı bazen de gerginlik hissi oluyor. Yazın böyle sorunlar yaşamazken, havalar soğuyunca saçların adeta tepki verdiğini hissediyorum.

Çevremdeki çoğu kişi “soğuk hava saçı etkilemez, sorun başka” diyor ama yaşadıklarım bunun tam tersini düşündürüyor. Kışın bere takmak, kapalı ortamlarda daha fazla kalmak, havanın kuru olması gibi etkenlerin saç sağlığını doğrudan etkilediğini düşünüyorum. Forumlarda okudukça bunun sadece bana özgü olmadığını görüyorum ama yine de ne kadarının gerçekten soğuktan kaynaklandığını anlamak zor.

Benim derdim panik yapmak değil, sadece doğru sebebi bilmek. Eğer gerçekten soğuk hava saç sağlığını etkiliyorsa, buna göre önlem almak daha mantıklı olur.

Soğuk hava koşulları saç sağlığını gerçekten olumsuz etkiliyor mu, yoksa bu sadece bir algı mı?

Bence soğuk hava saç sağlığını ciddi şekilde etkiliyor. Özellikle kuru hava saç tellerini sertleştiriyor. Kışın saçlarım daha çabuk kırılıyor. Nemlendirme ve daha nazik bakım yapınca fark belirgin şekilde azalıyor.

Oyla 0
Soğuk hava tek başına değil ama dolaylı olarak etkili. Kışın güneş ışığı azalıyor, beslenme düzeni değişiyor. Bunların hepsi birleşince saçlar daha zayıf hale geliyor. Ben bunu yıllardır gözlemliyorum.

Oyla 0
Bere ve şapka kullanımı da önemli. Sürekli kapalı kalınca saç derisi hava alamıyor. Ben uzun süre bere taktığımda kaşıntının arttığını fark ettim. Bu da saç sağlığını etkiliyor.

Oyla 0
Kışın saç derisi daha kuru oluyor. Bu da dökülmeyi ve kırılmayı artırıyor. Ben kış bakımını farklı yapmaya başlayınca bu sorunları daha az yaşamaya başladım.

Oyla 0
Bence bu sadece algı değil. Aynı kişide yaz ve kış saçlar çok farklı davranıyor. Soğuk havaya uygun bakım yapınca fark net şekilde görülüyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt