Yağlı Saç Derisinde Kepek Neden Bu Kadar Israrcı Olur?

Bilge Nur Kalkan

Kayıtlı Üye
Saç derim yağlıdır, bunu uzun zamandır kabul ettim ama kepek meselesi artık canımı sıkmaya başladı. Normalde yağlı saç derisinin kepek yapmaması gerektiğini düşünürdüm ama bende tam tersi oluyor. Saçımı yıkadıktan bir gün sonra hem diplerim yağlanıyor hem de kepekler belirginleşiyor. Üstelik bu durum geçici de değil, sürekli.

Kepekler bazen ince ince dökülüyor, bazen de saç diplerime yapışmış gibi duruyor. Özellikle koyu renk kıyafet giydiğimde daha da moralim bozuluyor. Kaşıntı da işin içine girince insan ister istemez kurcalıyor ama bu sefer durum daha da kötüleşiyor. Ne kadar dokunursam o kadar artıyor gibi hissediyorum.

Kepek şampuanları denedim ama çoğu saçımı sertleştirdi ya da yağlanmayı hızlandırdı. “Yağlı saçlar için” olanlar ise kepeğe pek etki etmedi. İkisi arasında kalmış gibiyim. Saç derim sanki hiçbir üründen tam olarak memnun değil. Artık sorun bende mi, saç derimde mi anlamıyorum.

Yağlı bir saç derisinde kepeğin bu kadar kalıcı olmasının asıl sebebi ne olabilir ve bu durum nasıl gerçekten kontrol altına alınır?

Benim dermatoloğum kepeğin yağla doğrudan bağlantılı olduğunu söylemişti. Yağ arttıkça kepek yapan mantar da çoğalıyormuş. Yani yağlı saç derisinde kepek daha inatçı olabiliyor. Ben haftada bir medikal şampuan, diğer günler çok nazik bir şampuan kullanarak dengeyi bulabildim. Sürekli aynı ürünü kullanmamak önemli.

Oyla 0
Bende kepeğin geçmemesinin sebebi stres çıktı. Saç derim yağlıydı ama stresliyken kaşıntı ve kepek iki katına çıkıyordu. Stres azaldığında saç derisi de sakinleşti. O yüzden sadece ürüne değil, genel duruma da bakmak lazım.

Oyla 0
Ben uzun süre kepeği “kuruluk” sandım ama aslında yağlı kepekmiş. O yüzden yanlış ürünlerle daha da kötüleştirmişim. Eğer kepek sarımsıysa ve saç diplerine yapışıyorsa yağlı kepek olma ihtimali yüksek. Bu bilgi bende fark yarattı.

Oyla 0
Saç derisini çok sıcak suyla yıkamak kepeği ciddi şekilde artırıyor. Ben bunu değiştirdiğimde bile fark ettim. Ilık su + nazik masaj gerçekten işe yarıyor. Sertçe yıkamak sadece geçici temizlik hissi veriyor.

Oyla 0
Bende çözüm saç derisini “temizlemek” yerine “dengelemek” oldu. Kepek şampuanını haftada bir kullandım, diğer günler saç derisini yormayan ürünlere geçtim. Ayrıca saç kremi ve maskeyi kesinlikle diplere sürmedim. Yaklaşık bir ay sonra kepek belirgin şekilde azaldı.

Oyla 0
Geri
Üst Alt