Yüzde Ani Sivilce Patlaması Neden Olur? Stres Mi, Beslenme Mi, Hormon Mu?

Gülnur

Kayıtlı Üye
Normalde çok yoğun sivilce sorunu yaşayan biri değilim ama son 1 aydır yüzümde resmen ani bir sivilce patlaması oldu. Özellikle alın ve çene bölgemde bir anda küçük küçük ama sayıca fazla sivilceler çıkmaya başladı. Biri geçmeden diğeri geliyor. Cilt bakım rutinimde büyük bir değişiklik yapmadım aslında ama son zamanlarda stresliyim, onu kabul ediyorum.

Beslenmem de biraz bozuldu açıkçası. Tatlı tüketimim arttı, hazır gıdayı daha sık tüketmeye başladım. Bir yandan da regl dönemim yaklaşıyor. Hangisi tetikledi gerçekten bilmiyorum. Bu kadar kısa sürede cilt bu kadar değişir mi şaşırdım.

Yeni bir ürün denemeye de korkuyorum çünkü daha kötü yapmaktan çekiniyorum. Bir yandan da “kendiliğinden geçer mi” diye bekliyorum ama çok da düzelme yok. Acaba altta hormonal bir değişim mi var, yoksa tamamen stres ve beslenme mi etkiledi çözemedim.

Yüzde aniden çıkan yoğun sivilcelerin sebebi genelde stres mi, beslenme mi yoksa hormonal değişimler mi olur?

Benim de yoğun stres dönemlerinde yüzüm bir anda bozuluyor. Kortizol artışı yağ üretimini etkiliyormuş. Sınav dönemimde aynısını yaşadım. Stres azalınca sivilceler de yavaş yavaş azaldı. O yüzden psikolojik faktör gerçekten hafife alınmamalı.

Oyla 0
Bende şeker ve süt ürünleri çok tetikliyor. Bir hafta abarttığımda hemen alnımda minik minik sivilceler çıkıyor. Beslenmeyi düzene sokunca fark edilir şekilde azalıyor. Bağırsak sağlığı da çok etkili bence.

Oyla 0
Ani patlamalarda hormonal değişim de olabilir. Özellikle regl öncesi veya doğum kontrol hapı değişiminde bende çok oldu. Eğer döngüyle bağlantılıysa hormonlara baktırmak iyi olabilir.

Oyla 0
Yeni bir ürün eklediysen ya da içerik değiştirdiysen o da sebep olabilir. Ben bir nemlendirici yüzünden komedon patlaması yaşamıştım. Bazen masum görünen bir ürün bile tetikleyebiliyor.

Oyla 0
Ben beklemek yerine dermatoloğa gitmiştim çünkü iz kalmasından korktum. Kısa süreli bir tedaviyle kontrol altına alındı. Ani ve yoğun artışlarda profesyonel destek almak daha güvenli olabilir.

Oyla 0
Geri
Üst Alt