Yüzde Mantar Nasıl Anlaşılır?

Lila Eren

Kayıtlı Üye
Son birkaç haftadır özellikle alın ve yanak bölgemde küçük küçük, birbirine çok benzeyen pütürler oluştu. İlk başta normal sivilce sandım ama ne kadar salisilik asit kullansam da geçmedi. Üstelik hafif kaşıntı da eşlik ediyor. Sivilceden farklı gibi ama tam olarak ne olduğunu da anlayamıyorum.

Dikkatimi çeken şey şu: Hepsi neredeyse aynı boyutta ve yaygın şekilde duruyor. Klasik akne gibi büyük iltihaplı değiller. İnternette araştırınca “fungal akne” yani mantar kaynaklı olabileceğini okudum. Özellikle sıcak havalarda ve terledikten sonra artıyor gibi hissediyorum. Spor sonrası yüzüm daha kabarık oluyor.

Yanlış tedavi uygulamaktan korkuyorum çünkü eğer mantarsa, klasik akne ürünleri daha da kötü yapabiliyormuş. Ama emin de olamıyorum. Dermatoloğa gitmeden ayırt etmek mümkün mü bilmiyorum.

Yüzde oluşan pütürlerin mantar kaynaklı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Bende de aynı şekilde tek tip ve kaşıntılı pütürler vardı. Aylarca akne gibi davrandım ama geçmedi. Dermatolog mantar olduğunu söyledi ve antifungal krem verdi. 2-3 hafta içinde ciddi azalma oldu. Kaşıntı varsa mantar ihtimali artıyor gerçekten.

Oyla 0
Fungal akneler genelde aynı boyutta ve toplu halde oluyor. Benim alnımda ve saç çizgimde yoğunlaşmıştı. Aşırı nemli ortam ve terleme de tetiklemişti. Spor sonrası yüzü hemen temizlemek işe yaradı.

Oyla 0
Ben ağır yağ bazlı ürün kullanınca artış yaşamıştım. Mantar türleri bazı yağları besin olarak kullanabiliyormuş. Rutinimi hafifletince rahatladım.

Oyla 0
Normal akne ile ayırt etmek zor. Ben kendi kendime teşhis koyup yanlış ürün kullandım ve daha kötü yaptım. Sonunda doktora gitmek zorunda kaldım.

Oyla 0
Eğer kaşıntı yoksa ve pütürler farklı boyuttaysa klasik komedon olabilir. O yüzden belirtileri iyi gözlemlemek lazım. Emin değilsen uzman görüşü en sağlıklısı.

Oyla 0
Geri
Üst Alt