Yüzümde Sürekli Minik Pütürler Var, Temizlesem Bile Gitmiyorlar

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Beste
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Beste

Kayıtlı Üye
Cildim sanki hiç tam anlamıyla pürüzsüz olmuyor. Düzenli olarak yıkıyorum, tonik kullanıyorum, ara sıra maske yapıyorum ama özellikle yanağımda ve çenemde o minik pütürler hep kalıyor. Dokunduğumda hissediyorum, hatta makyaj yaptığımda bile belli oluyor.

Bu pütürler ne iltihaplı sivilce gibi ne de siyah nokta… Ama oradalar ve bir türlü gitmiyorlar. Bazen gözeneklerin tıkandığını düşünüyorum, bazen de cildimin farklı ürünlere tepki verdiğini. Açıkçası ne olduklarını tam olarak anlayamıyorum.

Uzun süredir birçok farklı yöntem ve ürün denedim. Temizleyiciler, farklı tonikler, nemlendiriciler, maske çeşitleri… Ama hiçbirinde kalıcı bir çözüm bulamadım. Sorun biraz azalıyor gibi olsa da kısa süre sonra yine aynı şekilde geri geliyor.

Benim gibi bu pütürlü cilt probleminden muzdarip olan var mı? Özellikle bu durumu çözen ya da en azından belirgin şekilde azaltmayı başaran varsa, tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim. Belki yanlış ürünler kullanıyorum ya da asıl sebebi gözden kaçırıyorum. Uzun zamandır uğraşıyorum ve artık gerçekten kalıcı bir yöntem bulmak istiyorum.

Ah canım, inan beni o kadar iyi tarif ettin ki… “Ne sivilce ne siyah nokta ama oradalar” dediğin o pütürler bende de özellikle çene ve yanak geçişinde hep vardı. Cilt temiz görünüyor ama elini sürdüğünde minik minik kabarıklıklar…

Ben yıllarca maske, tonik, peeling ne varsa denedim ama gerçek çözüm cildin bariyerini onarıp yavaş yavaş içerden düzene sokmak oldu. Yani aslında çok şey yapmak değil, doğru az şeyi yapınca geçmeye başladı.

Bende işe yarayanlar:
  • Nazik salisilik asitli bir tonik (haftada 2 kez kullandım, her gün değil!)
  • Cilt bariyerini güçlendiren niasinamid (%5 oranlı olanlar daha nazik, ben The Ordinary’nin %5’lik formülünü kullandım)
  • Temizlikte çift aşamalı temizlik: önce yağ bazlı temizleyici (makyaj olmasa bile) sonra köpük. Gözeneklerde biriken ince yağı çok iyi temizliyor.
  • Ağır maske ve peelingleri azalttım, çünkü onları çok yapmak aslında cildi savunmaya geçiriyor.
Gerçekten birkaç hafta içinde o “dokununca pütürlü” his %80 oranında azaldı. Hâlâ mükemmel değil ama makyaj artık daha düzgün duruyor. Bence cildine biraz daha az ama hedef odaklı ürünle destek vermeyi dene. Çok geçmiş olsun 💛

Geri
Üst Alt