Zoretanin Kullanan Erkeklerde Saç Dökülmesi Daha mı Fazla Oluyor?

Ümran Erdal

Kayıtlı Üye
Kardeşimle aynı dönemde Zoretanin tedavisine başladık. Bende sadece kuruluk ve hafif incelme oldu ama onda dökülme çok daha fazla. Her duşta eline gelen saç miktarını görünce gerçekten endişelendi. Doktoru bunun ilacın etkisiyle erkeklerde daha belirgin olabileceğini söylemiş ama nedenini tam açıklamamış.

Ben de merak ettim, acaba bu sadece genetik yatkınlıkla mı ilgili yoksa ilacın erkek hormonları üzerindeki etkisiyle mi bağlantılı? Çünkü Zoretanin vücuttaki yağ bezlerini baskılıyor, bu da erkeklerde DHT hormonuyla etkileşime girebilir diyorlar.

Gerçekten erkeklerde dökülme oranı daha mı yüksek?

Bu süreçte saç dökülmesini azaltmak için erkek kullanıcılar hangi önlemleri aldı, işe yarayan bir yöntem var mı?

Çözüm
Benim kardeşimde de olmuştu. Doktor “erkek tipi dökülme yatkınlığı varsa ilaç bunu geçici olarak tetikleyebilir” demişti. Tedavi bitince 2–3 ay içinde saçlar geri geldi. Panthenol şampuan ve soğuk suyla yıkama çok yardımcı oldu.
Evet, erkeklerde genetik yatkınlık varsa Zoretanin dökülmeyi biraz hızlandırabiliyor. Çünkü saç kökleri zaten hormonlara daha duyarlı oluyor. Ama bu geçici. Tedavi bitince genelde yeniden çıkıyor. Doktor gözetiminde biotin takviyesi çok işe yarıyor.

Eşim de Zoretanin kullandı, aynı durumu yaşadık. İlk 3 ayda ciddi dökülme oldu ama sonrasında durdu. Doktoru çinko desteği verdi, çok faydasını gördü. Erkeklerde hormon etkisi biraz daha güçlü olduğu için ilk aylarda fark daha belirgin olabiliyor.

Benim kardeşimde de olmuştu. Doktor “erkek tipi dökülme yatkınlığı varsa ilaç bunu geçici olarak tetikleyebilir” demişti. Tedavi bitince 2–3 ay içinde saçlar geri geldi. Panthenol şampuan ve soğuk suyla yıkama çok yardımcı oldu.

Çözüm
Erkeklerde saç dökülmesi bazen Zoretanin’in yan etkisi değil, var olan dökülmenin belirginleşmesi oluyor. Stres, beslenme ve genetik faktörler birleşince süreç daha görünür hale geliyor. Tedavi sonrası toparlanma yine mümkün, sabır gerekiyor.

Benim abimde de aynı durum oldu. Tedavi bitiminden sonra “finasterid içermeyen bitkisel tonikler” kullandı, işe yaradı. Ayrıca düzenli baş masajı dolaşımı artırıyor, yeni saç çıkışlarını destekliyor. 4. ayda fark edilir toparlanma oldu.

Geri
Üst Alt