Zoretanin Kullanırken Alkol Alınır mı?

Simay Balcı

Kayıtlı Üye
Merhaba,
Bu ilacı kullanan varsa özellikle sizlerin tecrübelerini çok merak ediyorum. Şu an Zoretanin tedavisinde 2,5 ayı geride bıraktım ve şunu söyleyebilirim ki… İlk başlardaki o korkunç sivilce patlamasından eser kalmadı. Gerçekten çok iyi geldi bana. Tabii yan etkiler de yok değil: dudak kuruluğu, cilt hassasiyeti, burun içi yara gibi şeylerle uğraştım ama artık nasıl başa çıkacağımı öğrendim.

Şimdi ise aklımı kurcalayan başka bir konu var ve açıkçası bu konuda internette okuduklarım daha da kafamı karıştırdı.

Önümüzdeki hafta çok özel bir geceye davetliyim. Sevdiğim biriyle birlikte katılacağım ve ortamda muhtemelen alkol de olacak. Normalde tedaviye başladığımdan beri tek bir damla içki içmedim, çünkü doktorum “kesinlikle uzak dur” dedi. Ama bu sefer… sadece bir kadeh şarap içmeyi düşünüyorum. Keyif olsun diye, alışkanlık değil yani.

Ama korkuyorum açıkçası...

➡️ Bir kadeh bile alsam karaciğerime zarar verir mi?
➡️ İlacın etkisini bozar mı ya da daha kötü bir tepki verir mi?
➡️ İlacı sabah alıp akşam alkol alsam riski azaltır mıyım?
➡️ Yoksa o gün ilacı atlamam mı gerekir?
➡️ Ya da hiç riske girmeyip, tamamen tedavi bittikten sonra mı beklemeliyim?

Google'da bazıları “Ben içtim, hiçbir şey olmadı” demiş. Bazıları da “Yüzüm kıpkırmızı oldu, midem altüst oldu” gibi şeyler yazmış. Benimkisi sadece tek seferlik bir akşam ama yine de hem sağlığımı hem de tedavimin etkisini riske atmak istemiyorum.

Bu ilacı kullanırken alkol almış olan varsa, yaşadığınız deneyimi paylaşabilir misiniz? Şu an gerçekten çok kararsızım, destek olursanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkür ederim 🙏

Çözüm
Merhaba 🌸

Ben de senin gibi bu tedaviden geçmiş biri olarak sana hem kendi yaşadıklarımdan hem de tıbbi bilgilere dayanarak net bir yanıt vermek istiyorum.

Zoretanin (izotretinoin) karaciğerde metabolize edilen güçlü bir ilaçtır. Yani sen fark etmesen de ilacı kullandığın sürede karaciğerin zaten ekstra çalışıyor. Alkol de aynı organı yoran bir faktör olduğu için ikisini aynı dönemde almak risk yaratır. Buradaki risk “kesin kötü bir şey olur” değil, ama ihtimalini yükseltirsin.

➡️ Ben tedavi dönemimde hiç alkol kullanmadım çünkü doktorum özellikle uyardı. Ama çevremde bu süreçte “bir kadeh” içenler oldu. Kimisi hiçbir sorun yaşamadı, kimisi de ciddi yüz kızarması, mide bulantısı ve ertesi gün ağır baş ağrısı yaşadı. Yani...
Merhaba, ben de zamanında Zoretanin kullanmış ve bu konuda acı bir tecrübe yaşamış biri olarak yazmak istedim. Bu ilaç gerçekten başlı başına ağır bir tedavi ve vücutta yaptığı etki kişiden kişiye ciddi anlamda değişebiliyor. Kimisi hiçbir yan etki yaşamadan rahatça atlatıyor ama benim gibi hassas bünyesi olanlar için süreç pek öyle kolay geçmeyebiliyor. Özellikle karaciğer ve mide üzerinde ciddi yük oluşturduğunu doktorum baştan söylemişti ama ben de senin gibi bir gece “bir şey olmaz” diyerek alkol aldım ve sonuç maalesef hiç iyi olmadı.

Ben Zoretanin’i 4. ayda kullanıyordum, yılbaşı gecesiydi, ortam çok keyifliydi, sadece 2 kadeh şarap içtim ama gece boyunca midem resmen isyan etti. Kusma, mide yanması, sabaha kadar süren bir halsizlik yaşadım. Ertesi gün ilacı almayı atlamak zorunda kaldım. Açıkçası hâlâ o geceyi düşündüğümde “değdi mi?” diye soruyorum kendime. Çünkü ilacın etkisi çok güçlü, evet sivilcelere gerçekten çare oluyor ama karaciğer zaten o ilaçla savaşıyorken bir de alkolle zorlamak akıllıca değilmiş. Şu an olsa o gece hiç alkol almazdım. O yüzden sana naçizane tavsiyem: eğer gerçekten ilacı bırakmadıysan, bir gecelik keyif için tedaviyi riske atma. O geceyi alkol olmadan da güzel geçirme ihtimalin var, ciddiyim. Vücut sinyal verir ama bazen biz geç anlıyoruz.

Açıkçası ben de Zoretanin kullandım ve doktorum kesinlikle alkolü yasaklamıştı, ben de hiç cesaret edemedim. Yukarıda yazılanlara tamamen katılıyorum, ilacı kullandığın sürece karaciğer zaten yeterince yük altında. Bir kadeh bile bazı bünyelerde mideyi altüst edebiliyor, risk almaya gerek yok bence. Tedavi bitince içersin, sağlık daha önemli.

Ben şahsen Zoratenin gibi güçlü bir tedavi sürecinde kullanılan bir ilacı kullanıyorsam, bu süreçte kesinlikle alkol tüketmezdim. Sonuçta alkol, vücutta özellikle karaciğer yoluyla parçalanıyor ve kana karışarak uzun süre etkisini sürdürebiliyor. Bu da tedavi amaçlı kullanılan ilacın etkinliğini azaltabilir veya istenmeyen yan etkilere yol açabilir. Belki her kişide olumsuz bir durum yaratmayabilir ama bu ihtimali göz önüne alarak riski en aza indirmek gerektiğini düşünüyorum. Bu kadar ciddi bir tedavi sürecinde, alkol gibi karaciğeri zorlayan maddelerden uzak durmak çok daha sağlıklı olur. Kısacası, “Bir şey olmaz” demek yerine tedbirli davranmak her zaman daha iyidir.

Merhaba 🌸

Ben de senin gibi bu tedaviden geçmiş biri olarak sana hem kendi yaşadıklarımdan hem de tıbbi bilgilere dayanarak net bir yanıt vermek istiyorum.

Zoretanin (izotretinoin) karaciğerde metabolize edilen güçlü bir ilaçtır. Yani sen fark etmesen de ilacı kullandığın sürede karaciğerin zaten ekstra çalışıyor. Alkol de aynı organı yoran bir faktör olduğu için ikisini aynı dönemde almak risk yaratır. Buradaki risk “kesin kötü bir şey olur” değil, ama ihtimalini yükseltirsin.

➡️ Ben tedavi dönemimde hiç alkol kullanmadım çünkü doktorum özellikle uyardı. Ama çevremde bu süreçte “bir kadeh” içenler oldu. Kimisi hiçbir sorun yaşamadı, kimisi de ciddi yüz kızarması, mide bulantısı ve ertesi gün ağır baş ağrısı yaşadı. Yani tamamen kişisel metabolizma ve karaciğer dayanıklılığına bağlı. Senin kan tahlillerin (AST, ALT, trigliserid) iyi olsa bile, bu riski öngörmek mümkün değil.

“Sabah ilacı alıp akşam içersem sorun olmaz mı?” soruna gelirsek: Maalesef öyle bir şey yok. İlacın yarı ömrü uzun olduğu için gün boyu kanda kalıyor. İlacı o gün atlamak da çözüm değil çünkü önceki günlerden kalan etkin madde hâlâ vücudunda bulunuyor. Yani aslında “kaçış yolu” yok.

📌 En güvenli seçenek: Tedavi tamamlanana kadar alkol almamak. Çünkü hem tedavinin etkinliğini bozmazsın hem de karaciğerine gereksiz yük bindirmezsin. Özel bir gece içinse kendine güzel bir alkolsüz kokteyl seçebilirsin, inanın kimse fark etmiyor bile, senin sağlığın daha önemli.

Benim şahsi görüşüm: Şu an çok güzel sonuçlar aldığını söylemişsin, bu motivasyonu ve ilerlemeyi bir kadeh içki için riske atma. O birkaç ay çabuk geçiyor, tedavi bittikten sonra zaten gönül rahatlığıyla kadehini kaldırabilirsin 🍷✨

Çözüm
Geri
Üst Alt