Soru Karın Germe Sonrası Oturup Kalkarken Zorlanıyorum, Bu Ne Kadar Sürer?

Semiha Yıldız

Kayıtlı Üye
Selamlar, iki doğum sonrası karın bölgemde oluşan sarkmalar beni yıllardır rahatsız ediyordu. Diyet ve egzersizle toparlayamayınca sonunda karın germe ameliyatı olmaya karar verdim. Şu an 3 hafta geçti ama hâlâ hareket kısıtlılığı yaşıyorum.

Oturup kalkarken ciddi bir gerilme hissi oluyor, bazen kaslarımı istemsizce sıkıyorum. Doktorum bunun doğal ve geçici olduğunu söyledi ama ne zaman rahat hareket edebileceğim konusunda net bir şey söylemedi.

Bu ameliyatı geçirenler, ne zaman tamamen günlük hayatınıza dönebildiniz? Özellikle spor ve tempolu yürüyüşlere dönüş süreniz nasıldı?

Ben de karın germe ameliyatını doğumlardan sonra yaptırmış biri olarak seni çok iyi anlıyorum. İlk 3 hafta benim için de zordu; en çok da yataktan kalkarken o içten gerilme hissi yıpratıyordu. Kaslar yeni düzene alışmaya çalışıyor aslında, o yüzden istemsiz kasılmalar normal.

Dördüncü haftadan itibaren daha rahat hareket etmeye başladım ama spor ve hızlı yürüyüşlere ben 8. haftadan sonra yavaş yavaş döndüm. İlk başta sadece kısa yürüyüşlerle başladım. Bence şu an için tek yapman gereken şey: acele etmemek. İyileşme süreci kişiden kişiye farklı ama senin vücudun da yolunu bulacak, merak etme.

Üç hafta çok yeni bir dönem aslında, ben o zamanlar hâlâ oturup kalkarken karnımı elimle destekliyordum. “Ne zaman normale döneceğim?” sorusu kafamda sürekli dönüyordu. Geriye dönüp bakınca fark ettim ki 6. haftadan sonra bariz bir rahatlama başlamıştı.

Tempolu yürüyüşe tam olarak 2. ayda dönebildim, ama koşu gibi şeyleri 4. ayı geçmeden denemedim bile. Kendi sınırını dinlemek en doğrusu. Doktorlar her şeyi teknik anlatıyor ama vücut bazen başka bir takvimde ilerliyor. Özetle: toparlanıyorsun, sadece henüz yolun çok başındasın.

Geri