Soru Zoretanin Kullanırken Alkol Alınır mı?

Simay Balcı

Kayıtlı Üye
Merhaba, bu ilacı kullanan kızlar varsa özellikle sizin fikirlerinizi almak istiyorum. Zoretanin tedavisine başlayalı 2,5 ay oldu ve ilk zamanlardaki o fena sivilceler neredeyse görünmez hâle geldi. Dudak kuruluğu, cilt hassasiyeti gibi yan etkilerle baş etmeyi öğrendim ama şimdi kafama takılan başka bir konu var: önümüzdeki hafta özel bir gece var, sevdiğim biriyle bir davete katılacağım ve ortamda alkol de olacak. Normalde ilacı kullanırken hiç alkol almadım, çünkü doktorum kesinlikle uzak durmamı söyledi. Ama o gece sadece bir kadeh şarap içsem bir şey olur mu, karaciğerimi mahveder miyim, etkisini azaltır mı çok kararsızım açıkçası...

Google’da çok şey okudum, bazıları “ben içtim hiçbir şey olmadı” diyor, bazıları da "bir kadeh bile ağır geldi, hemen yüzüm kızardı" gibi şeyler yazmış. Benimki tek gecelik bir şey olacak, alışkanlık değil ama yine de tedavimin etkisini riske atmak istemiyorum. İlacı sabah alıp akşam alkol alsam olur mu, yoksa o gün tamamen atlayıp mı içmeliyim? Gerçekten bu konuda yaşamış biri varsa tecrübenizi paylaşırsanız çok sevinirim. İlacı bıraktıktan sonra mı beklemeliyim, yoksa dikkat ederek bir yol bulunur mu? Yardımcı olursanız minnettar kalırım.

Merhaba, ben de zamanında Zoretanin kullanmış ve bu konuda acı bir tecrübe yaşamış biri olarak yazmak istedim. Bu ilaç gerçekten başlı başına ağır bir tedavi ve vücutta yaptığı etki kişiden kişiye ciddi anlamda değişebiliyor. Kimisi hiçbir yan etki yaşamadan rahatça atlatıyor ama benim gibi hassas bünyesi olanlar için süreç pek öyle kolay geçmeyebiliyor. Özellikle karaciğer ve mide üzerinde ciddi yük oluşturduğunu doktorum baştan söylemişti ama ben de senin gibi bir gece “bir şey olmaz” diyerek alkol aldım ve sonuç maalesef hiç iyi olmadı.

Ben Zoretanin’i 4. ayda kullanıyordum, yılbaşı gecesiydi, ortam çok keyifliydi, sadece 2 kadeh şarap içtim ama gece boyunca midem resmen isyan etti. Kusma, mide yanması, sabaha kadar süren bir halsizlik yaşadım. Ertesi gün ilacı almayı atlamak zorunda kaldım. Açıkçası hâlâ o geceyi düşündüğümde “değdi mi?” diye soruyorum kendime. Çünkü ilacın etkisi çok güçlü, evet sivilcelere gerçekten çare oluyor ama karaciğer zaten o ilaçla savaşıyorken bir de alkolle zorlamak akıllıca değilmiş. Şu an olsa o gece hiç alkol almazdım. O yüzden sana naçizane tavsiyem: eğer gerçekten ilacı bırakmadıysan, bir gecelik keyif için tedaviyi riske atma. O geceyi alkol olmadan da güzel geçirme ihtimalin var, ciddiyim. Vücut sinyal verir ama bazen biz geç anlıyoruz.

Açıkçası ben de Zoretanin kullandım ve doktorum kesinlikle alkolü yasaklamıştı, ben de hiç cesaret edemedim. Yukarıda yazılanlara tamamen katılıyorum, ilacı kullandığın sürece karaciğer zaten yeterince yük altında. Bir kadeh bile bazı bünyelerde mideyi altüst edebiliyor, risk almaya gerek yok bence. Tedavi bitince içersin, sağlık daha önemli.

Geri