Soru Zoretanin Kullanırken Saç Boyanır mı?

Şirin

Kayıtlı Üye
Merhabalar,

Yüzümde ve vücudumda uzun süredir devam eden, artık beni hayattan soğutan sivilceler nedeniyle yaklaşık 20 gündür Zoretanin kullanıyorum. Bu süreçte cildimde bazı değişiklikler yaşamaya başladım, özellikle kuruluk ve hassasiyet ciddi şekilde hissediliyor. Ancak şu sıralar beni düşündüren başka bir konu var: Saçlarımı boyamam gerekiyor.

Araştırdığım bazı kaynaklarda, bu ilacı kullanırken saç boyasının saç derisini tahriş edebileceği, hatta bazı cilt reaksiyonlarına neden olabileceği belirtilmiş. Ancak bu bilgilerin ne kadar güvenilir ve geçerli olduğunu net bir şekilde anlayamadım. Açıkçası kafam karışmış durumda.

Normalde bu konuyu direkt doktoruma danışmak isterdim ama ne yazık ki şu anda kendisine ulaşamıyorum. Mecburen buraya yazma ihtiyacı hissettim çünkü buradan tecrübeli kişilerden ya da bilgisi olanlardan gelecek yanıtların bana gerçekten yardımcı olabileceğini düşünüyorum.

Kısacası: Zoretanin kullanırken saç boyatmak güvenli mi? Herhangi bir risk var mı? Daha önce benzer bir deneyim yaşamış olan varsa ya da medikal bilgisiyle bu konuda beni aydınlatabilecek biri olursa çok mutlu olurum.

Şimdiden herkese teşekkür ederim.

Çözüm
Merhaba! Zoretanin (izotretinoin) kullanırken saç boyamak konusunda dikkatli olman gerçekten önemli, çünkü bu ilaç cildin daha hassas olmasına yol açabilir ve boyama işlemi saçı ve saç derisini tahriş edebilir. Zoretanin ciltte kuruma, kızarıklık, soyulma gibi yan etkilere yol açtığı için, boyama işlemi sırasında kimyasal maddelere karşı hassasiyetin artabilir.

Kişisel deneyimime dayanarak, Zoretanin kullanırken saçımı boyadığımda biraz daha hassasiyet hissi ve saç derimde hafif tahriş yaşadım. Ancak, herkesin cilt yapısı farklı olduğu için, bu durum kişiden kişiye değişebilir. Eğer saçını boyamayı düşünüyorsan, birkaç öneri sunabilirim:

1. Bekle: Eğer mümkünse, Zoretanin tedavisinin bitmesini beklemek daha güvenli olabilir. Bu...
Merhaba @Şirin,
Kullandığınız hap izotretinoin içerdiğinden, kimyasal saç boyaları kullanmanız durumunda saç diplerinizde alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Özellikle saç derinizde yanma, kızarma ve aşırı kuruma yaşayabileceğiniz için bu durum sizi oldukça rahatsız edebilir. Saçınızı boyamadan önce bir uzmana danışmanız veya %100 doğal saç boyalarını tercih etmeniz doğru olur.

Geçen yıl bu durumdan olumsuz etkilenen biri olarak, kesinlikle böyle bir hataya kalkışmamanızı öneririm. Zaten 2-3 haftadır hapı kullanmaya başlamışsınız ve cildiniz hassaslaştığı için en küçük saç boyama işleminde sorun yaşayabilirsiniz. Benim saç derimde gözle görülür kızarıklıklar meydana geldi ve 3-4 gün bunun geçmesini beklemek zorunda kaldım. Daha kötüsü, boyayı uzun süre beklettiğim için saçım aşırı yanmıştı. :(

Merhaba! Zoretanin (izotretinoin) kullanırken saç boyamak konusunda dikkatli olman gerçekten önemli, çünkü bu ilaç cildin daha hassas olmasına yol açabilir ve boyama işlemi saçı ve saç derisini tahriş edebilir. Zoretanin ciltte kuruma, kızarıklık, soyulma gibi yan etkilere yol açtığı için, boyama işlemi sırasında kimyasal maddelere karşı hassasiyetin artabilir.

Kişisel deneyimime dayanarak, Zoretanin kullanırken saçımı boyadığımda biraz daha hassasiyet hissi ve saç derimde hafif tahriş yaşadım. Ancak, herkesin cilt yapısı farklı olduğu için, bu durum kişiden kişiye değişebilir. Eğer saçını boyamayı düşünüyorsan, birkaç öneri sunabilirim:

1. Bekle: Eğer mümkünse, Zoretanin tedavisinin bitmesini beklemek daha güvenli olabilir. Bu şekilde cildin biraz daha normalleşir ve kimyasal işlemlerden daha az etkilenir.

2. Yumuşak Boya Ürünleri Kullan: Boya seçiminde daha az kimyasal içeren, saç derisine zarar vermeyen ürünleri tercih edebilirsin.

3. Saç Derisini Koruma: Saç derini korumak için boya işleminden önce hassasiyeti azaltacak bir bakım yağı veya krem kullanabilirsin. Bu, tahrişi biraz olsun önleyebilir.

4. Doktoruna Danış: Telefonda ulaşamıyorsan, eğer mümkünse, bir dermatologdan yüz yüze randevu alarak bu konuyu daha detaylı konuşmak iyi olur. Doktorun, tedavi sürecindeki özel durumunu göz önünde bulundurarak en doğru tavsiyeyi verecektir.

Sonuç olarak, Zoretanin tedavisi sırasında saçını boyamak genellikle önerilmez, ancak bazen kişisel tecrübelerle farklı sonuçlar görülebilir. En iyisi, cildin hassasiyetini göz önünde bulundurarak temkinli olmak ve doktorundan onay almaktır.

Çözüm
Zoretanin kullanırken saç boyama konusunda dikkatli olmalısın çünkü bu ilaç cildi, saç derisini ve mukozaları aşırı derecede kurutabilir. Normal şartlarda dayanabileceğin kimyasallar, Zoretanin kullanımı sırasında saç derinde tahrişe, kızarıklığa ve yanma hissine neden olabilir. Bu yüzden saç boyası seçerken özellikle amonyaksız ve hassas saç derisine uygun ürünleri tercih etmen daha iyi olur.

Boya yapmadan önce küçük bir alanda test etmek, saç derinin nasıl tepki vereceğini görmek açısından önemli. Ayrıca, saç boyama sonrası ekstra bir kuruluk veya tahriş yaşamamak için nemlendirici ve yatıştırıcı saç bakım ürünleri kullanabilirsin. Eğer saç derin zaten aşırı kuru, pul pul dökülme veya hassasiyet gösteriyorsa, boyama işlemini bir süre ertelemek daha sağlıklı olabilir.

Son olarak, her cilt farklı tepkiler verebilir. Kimisi hiçbir sıkıntı yaşamazken, kimisi ciddi tahrişle karşılaşabilir. En doğru kararı verebilmek için doktoruna veya bir dermatoloğa danışmak en güvenli yol olacaktır. Eğer doktoruna ulaşamıyorsan, en azından saç boyama işlemini hafif içerikli ürünlerle ve mümkün olduğunca dikkatli bir şekilde yapmanı öneririm.

Aman, sakın “boyayayım” falan demeyin! Ben denedim ve saç diplerimde resmen kaynar su dökülmüş gibi bir yanma hissettim. Çünkü bu süreçte cilt yapısı ciddi şekilde hassaslaşıyor; kuruluk önce dudaklarda başlıyor, ardından vücudun her bölgesine yayılıyor. Hal böyle olunca da tahriş ve yanma kaçınılmaz hale geliyor. Özellikle saç derisi gibi hassas bölgelerde bu etki çok daha şiddetli hissediliyor.

Kendi deneyimime dayanarak söylüyorum, saç boyamak bu süreçte hiç mantıklı bir tercih değil. Güzelleşeyim derken cilt sağlığınızdan olmayın. Doğal yöntemlere yönelmek, hem daha güvenli hem de uzun vadede çok daha sağlıklı sonuçlar veriyor.

Saçlı derinin yanma hissi neredeyse kaçınılmaz oluyor. Hepsi bir yana, bu durum kızarıklıkla başlayıp, sonrasında kabuklanma ve saç derisinde dökülmelere kadar ilerleyebiliyor. Ben de yaklaşık 3 yıl önce böyle bir durum yaşadım, şimdi aklıma gelmişken paylaşmak istedim. Doğal görünmek uğruna cilt sağlığınızı riske atmaya hiç gerek yok.

Arkadaşlar, her birinize değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Söylediklerinizi dikkate alarak boyama işlemi yapmamaya karar verdim. Özellikle doğal bakım yağları ve kremleri kullanarak saç derimi nemli ve sağlıklı tutmaya özen gösteriyorum. Herkese iyi forumlar dilerim.

Bu paylaşımı ne yazık ki bugün gördüm. Ben ise dün akşam saçımı, aldığım boyayla boyadım. Şimdi saç derimde kabarcıklar oluştu ve ciddi bir kuruluk hissediyorum; adeta geriliyor gibi. Keşke önceden araştırıp öyle boyasaydım. :( Ben de sivilce tedavisi görüyorum; yaklaşık iki aydır ilaç kullanıyorum ama saç boyası konusunda hiç aklıma gelmedi...

Bu paylaşımı ne yazık ki bugün gördüm. Ben ise dün akşam saçımı, aldığım boyayla boyadım. Şimdi saç derimde kabarcıklar oluştu ve ciddi bir kuruluk hissediyorum; adeta geriliyor gibi. Keşke önceden araştırıp öyle boyasaydım. :( Ben de sivilce tedavisi görüyorum; yaklaşık iki aydır ilaç kullanıyorum ama saç boyası konusunda hiç aklıma gelmedi...
Çok geçmiş olsun canım, ben de seninle benzer bir durumu yaşadım. Yaklaşık 2 hafta önce aynı hataya düştüm, saç derime zarar vereceğini hiç düşünemedim. Şu an saç diplerim resmen pul pul dökülüyor, sanki kabuk değiştiriyorum. Denemediğim yağ kalmadı ama boyanın saçla temas ettiği an zaten iş işten geçmiş oluyor. Umarım en kısa sürede toparlarsın, gerçekten çok can sıkıcı bir durum.

Geri