Alerjik Cilt Reaksiyonu Yaşadım, Hangi Bölüm İlgilenir?

Yaren Cantürk

Kayıtlı Üye
Geçen hafta sabah uyandığımda yüzümde kırmızı lekeler, yanaklarımda hafif kabarcıklar vardı. Önce sinek ısırığı sandım ama birkaç saat içinde kaşıntı, yanma ve kızarıklık iyice arttı. Aynaya bakınca kendimi tanıyamadım. O kadar rahatsız ediciydi ki işe bile gidemedim. Aklıma hemen “alerji” geldi ama hangi doktora gitmem gerektiğini bilmiyordum.

Alerjik cilt reaksiyonu için hangi bölüm bakar?” diye araştırınca hem dermatoloji hem de alerji bölümleri öneriliyordu. Ben de ilk olarak dermatoloji (cildiye) bölümüne gittim. Doktor cildime baktı, “alerjik kontakt dermatit” dedi. Meğer birkaç gün önce kullandığım yeni yüz kremi içeriğindeki bir maddeye tepki vermiş. Antihistaminik ilaç, kortizonlu krem ve bol su önerdi. Birkaç gün içinde kızarıklık azaldı, kaşıntı da tamamen geçti.

Doktorun uyarısı çok netti: “Yeni bir ürün kullanmadan önce mutlaka bileğinde dene.” Artık cildime sürdüğüm her şeyin içeriğine bakıyorum. O gün anladım ki alerjik reaksiyon basit görünüp ciddi rahatsızlık verebiliyor.

Siz de cildinizde alerjik reaksiyon yaşadınız mı? Hangi doktora gittiniz, size ne gibi tedavi uygulandı?

Benim de cildim deterjanlara alerjik. Ellerde kabarma ve yanma oluyordu. Dermatolojiye gittim, temas dermatiti olduğunu söyledi. Ellere eldivenle koruma ve nemlendirme önerdi. İlaçla hemen geçti. O günden beri kimyasal kullanmadan önce mutlaka eldiven takıyorum.

Oyla 0
Benim yüzümde yeni krem kullandıktan sonra kızarıklık çıktı. Dermatolog hemen fark etti, alerjik reaksiyon dedi. Birkaç gün krem ve ilaç tedavisi uyguladım, tamamen geçti. Artık yeni ürün almadan önce içeriğini mutlaka kontrol ediyorum, deneme yapmadan kullanmıyorum.

Oyla 0
Benim alerjim parfüm ve sabunlardan kaynaklanıyormuş. Dermatolojiye gidince anlaşıldı. Doktor hipoalerjenik ürünler önerdi. Şimdi sadece eczane ürünleri kullanıyorum. Eskiden her sabun cildimi yakıyordu, şimdi çok rahatım. Gerçekten fark ediyor.

Oyla 0
Benim cildim deterjan değiştirince anında kabarıyor. Doktora gittiğimde alerjik kontakt dermatit dedi. Kremlerle rahatladım ama en önemlisi tetikleyeni bulmak. Artık hangi ürünü kullanırsam ne tepki verdiğini not alıyorum, işe yarıyor.

Oyla 0
Bende vücutta kaşıntı ve döküntü vardı, önce stres sandım. Meğer kullandığım duş jeli alerji yapmış. Dermatolojiye gidip krem ve ilaç tedavisiyle toparladım. Şimdi yeni ürün denerken önce bileğime sürüp deniyorum. Gerçekten küçük bir önlem bile fark yaratıyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt