Bu Kadar Saç Dökülmesi Gerçekten Normal Mi?

Perihan

Kayıtlı Üye
Gün içinde saçlarımı düşünmeden duramadığım bir noktaya geldim. Duşta, tarakta, hatta kıyafetlerimin üzerinde sürekli saç görmek artık beni huzursuz ediyor. Günlük dökülme diye bir şey olduğunu biliyorum ama yaşadığım miktar bana “sıradan” gelmiyor. Herkesin söylediği o rakamlar var ya, işte onlara hiç uymuyormuş gibi hissediyorum.

Saçlarım tamamen dökülmüyor ama belirgin bir hacim kaybı var. Topladığımda eskisi kadar dolgun durmuyor, açık bıraktığımda da çabuk sönüyor. Bu değişim yavaş yavaş olduğu için belki dışarıdan fark edilmiyor ama ben her gün aynaya bakan biri olarak bunu net hissediyorum. Bu da beni ister istemez endişelendiriyor.

Çevremdekiler genelde “herkesin saçı dökülür” diyerek konuyu kapatıyor. Ama benim içimdeki his bunun biraz daha fazlası olduğu yönünde. Stres, beslenme, uykusuzluk gibi şeyleri sorguluyorum ama hangisi bu kadar etkiler emin olamıyorum. İnternette okuduklarım da net bir cevap vermiyor, bu da kafamı daha çok karıştırıyor.

Panik yapmak istemiyorum ama görmezden gelmek de istemiyorum. Gerçekten normal olanla “kontrol ettirmek gerekir” denilen sınır nerede başlıyor, bunu ayırt edemiyorum.

Bu kadar yoğun saç dökülmesi yaşayıp sonradan bunun normal olmadığını anlayan ya da tam tersine rahatlayan oldu mu?

Ben de uzun süre “normaldir” diye kendimi oyaladım. Sonra kan tahlili yaptırdım, demir eksikliği çıktı. Normal sanmak bazen geciktiriyor. İçine sinmiyorsa kontrol ettirmek en doğrusu.

Oyla 0
Bende mevsimselmiş ama gerçekten çok fazlaydı. Yaklaşık altı hafta sürdü, sonra kendiliğinden azaldı. Miktar korkutucu olabiliyor ama her zaman kalıcı olmuyor.

Oyla 0
Aynı şüpheyle doktora gittim. Telogen effluvium dedi. Geçici olduğunu öğrenmek bile beni rahatlattı. Dökülme durduktan sonra saçlar yavaş yavaş toparladı.

Oyla 0
Herkesin “normal” dediği şey herkeste aynı olmuyor. Ben içime sinmediği için gittim, iyi ki gitmişim. Sebebi öğrenmek belirsizlikten çok daha iyi.

Oyla 0
Bu soru çok tanıdık. Dökülme miktarı kadar süresi de önemliymiş. Uzuyorsa bence normal dememek lazım. Kendini dinlemek en doğrusu diyebilirim.

Oyla 0
Geri
Üst Alt