Cilt Lekeleri İçin Hangi Lazer Tedavisi Daha Etkili?

Nilay Hacıoğlu

Kayıtlı Üye
Cildimde özellikle yaz aylarından sonra ortaya çıkan kahverengi lekeler beni oldukça rahatsız ediyor. Güneş kremi kullanmaya özen göstersem de zamanla bu lekeler derinleşiyor ve fondötenle bile tam kapanmıyor. Araştırırken fark ettim ki lazer tedavileri bu konuda en çok önerilen yöntemlerden biri. Ama işin ilginci, lazer çeşitleri arasında da büyük farklar var ve hangisinin daha etkili olduğu konusu kafamı iyice karıştırdı.

Örneğin, Q-Switch lazer genellikle güneş ve yaşlılık lekelerinde tercih ediliyormuş. Cilt tonunu eşitlemede başarılı ama birkaç seans gerektiriyor. Fraxel lazer ise cildin üst tabakasını yenileyerek hem lekeleri hem de ince kırışıklıkları azaltıyormuş. Daha yoğun bir tedavi olduğu için iyileşme süreci biraz daha uzun olabiliyormuş. Bir de IPL (yoğun atımlı ışık) tedavisi var; daha hafif lekelerde etkili olduğu söyleniyor ama derin lekelerde yetersiz kalabiliyormuş.

Kimi doktorlar “önemli olan lekenin derinliği ve tipi” diyor. Yani her kişiye aynı tedavi uygun değil. Bazı lekeler sadece yüzeyselken, bazıları cildin alt tabakasına kadar inebiliyor. Bu yüzden doğru tedaviyi belirlemek için uzman kontrolü şart gibi görünüyor.

Benim asıl merakım şu: Gerçekten hangi lazer tedavisi cilt lekelerini en kalıcı şekilde yok ediyor? Deneyimleyen ya da yakınında yaptıranlar varsa hangi yöntemden daha çok memnun kaldınız?

Ben Q-Switch lazer yaptırdım. Özellikle güneş lekelerimde çok etkili oldu. Yaklaşık 4 seans sonunda cildim çok daha homojen görünüyor. İyileşme süreci hızlıydı, sadece biraz kızarıklık yaşadım.

Oyla 0
Bende derin melazma vardı, Q-Switch yeterli olmadı. Fraxel lazer yaptırdım, ilk günler kabuklanma oldu ama sonrasında lekeler ciddi şekilde açıldı. Daha zahmetli ama derin lekeler için kesinlikle daha etkili.

Oyla 0
Ben IPL denedim, çünkü lekelerim yüzeyseldi. Çok agresif bir tedaviye gerek kalmadan sonuç aldım. Ama derin lekeler için bence yeterli olmaz. O yüzden doktorun önerisine kulak vermek en doğrusu.

Oyla 0
Fraxel lazer yaptıran bir arkadaşımın cildi resmen yenilenmiş gibi oldu. Lekeler azaldı, gözenekler küçüldü. Ama iyileşme sürecinde sosyal hayatı biraz kısıtlandı, bunu göze almak lazım.

Oyla 0
Benim deneyimim şu oldu: Lazer tedavisi kadar sonrası da önemli. Q-Switch yaptırdım, lekelerim açıldı ama güneşten korunmazsan geri geliyor. Yani hangi lazer olursa olsun, düzenli güneş kremi şart.

Oyla 0
Geri
Üst Alt