Cilt Lekeleri Ne Kadar Sürede Geçer? Tedavi Süreci ve Beklentiler

Belgin Başar

Kayıtlı Üye
Cilt lekeleri konusunda en çok zorlandığım şey, sürecin ne kadar süreceğini kestirememek. Bazı kişiler “İki seansta renk açıldı” diyor, bazıları ise aylarca tedavi gördüğünü ama sonuçların çok yavaş ilerlediğini söylüyor. Kendi cildimdeki lekelerin ne kadar sürede açılacağını bilmemek, tedaviye başlamayı bile zorlaştırıyor. Üstelik leke türleri birbirinden farklı; güneş lekesi, melazma, akne izi… Her biri farklı davranıyor.

Dermatologların çoğu “Herkeste süreç farklı işler” diyor ama bir ortalama duymak istiyorum. Bazı kaynaklar 4–6 hafta içinde gözle görünür değişiklik olabileceğini söylüyor, bazıları ise derin lekeler için 3–6 ay sabretmek gerektiğini vurguluyor. Bu kadar geniş bir aralık olunca beklentimi nasıl ayarlayacağımı bilemiyorum. Bir tedaviye başlamak kolay ama sonuç görmek için sabır zorlayıcı olabiliyor.

Bir de işlemler kadar evde bakımın da süreci belirlediği söyleniyor. Güneş koruyucu kullanmamak tüm ilerlemeyi sıfırlayabiliyormuş. Ayrıca bazı ciltlerde ilk etapta kararma bile olabiliyormuş, sonra açılmaya başlıyormuş. Bu tarz şeyler duydukça “Acaba bu normal mi?” diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

Kısacası hem sürecin uzunluğu hem de sonuçların kişiden kişiye değişmesi kafamı karıştırıyor. Bu yüzden gerçek kullanıcı deneyimi benim için çok önemli.

Sizce leke tedavisinde sonuçlar ortalama ne kadar sürede görünmeye başlıyor ve hangi durumlarda süreç daha uzun sürüyor?

Çözüm
Güneş lekesinde 4–5 hafta içinde renk değişimi görmeye başladım. Tedaviye eşlik eden ev bakımı gerçekten çok önemli. Koruyucu kullanmadığım birkaç gün ilerlemeyi neredeyse durdurmuştu. Sürecin uzunluğu lekenin derinliğiyle doğrudan ilgili.
Melazma gibi derin lekelerde süreç gerçekten uzun olabiliyor. Düzenli tedaviyle bile ilk belirgin açılma 6–8 haftayı bulabiliyor. Güneş lekeleri daha hızlı yanıt veriyor; 3–4 hafta içinde gözle görünür bir açılma oluyor. Tedaviden çok, günlük güneş koruyucu kullanımının süreci hızlandırdığı fark ediliyor. Düzenli takip edildiğinde leke tamamen kapanmasa bile rengi belirgin şekilde açılıyor.

Oyla 0
Güneş lekesinde 4–5 hafta içinde renk değişimi görmeye başladım. Tedaviye eşlik eden ev bakımı gerçekten çok önemli. Koruyucu kullanmadığım birkaç gün ilerlemeyi neredeyse durdurmuştu. Sürecin uzunluğu lekenin derinliğiyle doğrudan ilgili.

Oyla 0
Çözüm
Kimyasal peeling sonrası açılma daha hızlı oluyor ama soyulma süreci var. Lazer işlemlerinde ise ilk seans sonrası hafif kararma olup daha sonra açılma başlayabiliyor. Sabırlı olmak gerekiyor.

Oyla 0
Tedavi sırasında güneşten korunmak en kritik nokta. Korunulmazsa ilerleme duruyor hatta koyulaşma bile olabiliyor. Bu yüzden süre kadar disiplin de önemli.

Oyla 0
Geri
Üst Alt