Erkekler İçin Hangi Şampuan Gerçekten Saçı Temizliyor?

Caner Yıldız

Kayıtlı Üye
Uzun zamandır şampuan konusunda kafam bayağı karışık. Marketten aldığım bazı şampuanlar ilk başta iyi gibi geliyor ama birkaç gün sonra saçım ya daha çabuk yağlanıyor ya da garip bir ağırlık oluyor. Duştan çıkınca temizlenmiş hissi geliyor ama ertesi gün sanki saç yıkanmamış gibi duruyor. Bir dönem kepek sorunu da yaşadım, şampuanı değiştirdim geçti ama bu sefer saçım sertleşti. Şimdi de “gerçekten temizleyen şampuan” diye bir şey var mı yok mu onu sorguluyorum.

Çevremde herkes başka bir şey söylüyor. Kimi pahalı ürünleri övüyor, kimi “market şampuanı yeter” diyor. Sülfatlı mı olmalı, sülfatsız mı daha iyi, erkek saçı için fark ediyor mu bunlar pek emin değilim. Her gün spor yaptığım için saçımı sık yıkıyorum, bu da durumu etkiliyor olabilir. Saçım kısa ama üstler biraz daha uzun, saç derim de çabuk yağlanıyor gibi.

Deneyimleyenler varsa gerçekten saçı temizleyen şampuanın ne olduğunu anlatabilir mi, yoksa bu tamamen saç tipine göre mi değişiyor?

Erkek saçı için gerçekten temizleme hissi veren ve uzun vadede sorun çıkarmayan şampuan nasıl seçilir?

Bence “gerçekten temizlemek” dediğimiz şey saç derisiyle alakalı. Ben yıllarca köpüğü bol diye bir şampuan kullanıyordum ama meğer saç derimi iyice kurutuyormuş. Sonra yağlanma iki katına çıktı. Daha az köpüren ama saç derisini yormayan bir şampuana geçince farkı hissettim. Temiz hissi sadece duş anı değil, ertesi gün saçın duruşuyla belli oluyor.

Ben spor yapan biri olarak her gün yıkıyorum ve şunu fark ettim: her gün yıkıyorsan çok agresif şampuan kullanmamak lazım. Yoksa saç derisi kendini savunmaya geçiyor. Orta seviyede temizleyen, parfümü abartı olmayan şampuanlar bana daha iyi geldi. Temiz ama “gıcır gıcır” his bırakmayanlar daha mantıklı.

Market şampuanlarıyla ilgili ön yargım vardı ama hepsi kötü değil. İçeriğine biraz bakınca bazıları gayet iş görüyor. Önemli olan saç derisinde kaşıntı yapmaması ve kepeği artırmaması. Benim için temizliğin ölçüsü duş sonrası ferahlık + ertesi gün saçın sönmemesi.

Sülfatsız şampuan denedim, başta temizlemiyor gibi hissettirdi ama birkaç hafta sonra saç dengelendi. İlk günkü köpük beklentisini bırakınca daha iyi sonuç aldım. Bence erkekler genelde “çok köpük = çok temizlik” sanıyor ama her zaman öyle olmuyor.

Aynı şampuanı uzun süre kullandığımda saçım alışıyor gibi oluyor. İlk aylar güzel, sonra etkisi azalıyor. O yüzden 6 ayda bir benzer ama farklı içerikli şampuanlara geçiyorum. Bu bana göre saçın daha sağlıklı kalmasını sağlıyor. Temizlik biraz da bu dengeyi kurmakla alakalı.

Geri
Üst Alt