Erkeklerde Saç Derisi Kaşıntısı ve Dökülme Neden Olur?

Cihan

Kayıtlı Üye
Saç dökülmesini bir süredir yaşıyordum ama asıl kafamı karıştıran şey saç derisindeki kaşıntının da buna eşlik etmesi oldu. Önce çok önemsemedim, mevsimseldir diye düşündüm. Ama kaşıntı arttıkça dökülme de gözle görülür hale geldi. Duşta kaşıdığımda elime gelen saç sayısı daha fazla oluyor gibi hissediyorum ve bu da ister istemez strese sokuyor.

Kepek var mı diye baktım ama net bir kepek görüntüsü yok. Saçım bazen çok yağlanıyor, bazen de yıkadıktan sonra gerginlik ve kuruluk hissi oluyor. Şampuan değiştirince kısa süreli rahatlama oluyor ama sonra aynı döngü tekrar başlıyor. Bu sefer de “acaba yanlış ürünler mi saç derisini bozdu” diye düşünmeye başladım. Mentollü ve ferahlatıcı şampuanların ilk başta iyi gelip sonradan daha çok kaşıntı yapması da kafamı karıştırıyor.

Bir yandan kaşıntı yüzünden sürekli saçla oynuyorum, bu da dökülmeyi artırıyor olabilir mi diye düşünüyorum. Stres, beslenme, uyku düzensizliği… Hepsi üst üste gelmiş olabilir ama hangisi asıl tetikleyici emin değilim. Doktora gitmeden önce benzer durumu yaşayan erkeklerin deneyimini duymak istedim.

Saç derisi kaşıntısı ile birlikte görülen dökülmenin en sık nedenleri neler ve bu durum pratikte nasıl kontrol altına alınabilir?

Bu durum çoğu zaman saç derisinin tahriş olmasından kaynaklanıyor. Sert şampuanlar ve çok sıcak su deriyi kurutuyor, kaşıntı başlıyor. Kaşıdıkça saç kökleri zayıflıyor. Daha yumuşak içerikli şampuan ve ılık suyla yıkamak genelde ilk rahatlamayı sağlıyor.

Bende sebep yağlanmaydı. Saç derisi fazla yağlanınca kaşıntı yapıyor, fark etmeden kaşıyorsun. Haftada 1–2 kez yağ dengeleyici medikal şampuan kullandım, diğer günler hafif şampuanla devam ettim. Kaşıntı ciddi şekilde azaldı.

Stres faktörü çok etkili. Yoğun stres yaşadığım dönemde kaşıntı ve dökülme birlikte arttı. Şampuan değiştirmek tek başına yetmedi. Uyku düzeni ve beslenmeye dikkat edince saç derisi yavaş yavaş toparladı.

Kepek görünmese bile mantar kaynaklı hassasiyet olabiliyor. Ben haftada bir ketokonazol içeren şampuan kullandım, diğer günler normal şampuanla yıkadım. Kaşıntı azaldıkça dökülme de kontrol altına girdi.

Kaşıntı varsa sürekli saçla oynamamak önemli. Ben fark etmeden çok kaşıyormuşum. Şampuanı değiştirdim, yıkama sonrası saç derisini kurcalamamaya dikkat ettim. Basit önlemler bile fark yaratabiliyor.

Geri
Üst Alt