Günlük Makyaj İçin Hangi Fondöten Daha Doğal Duruyor?

Melahat Yiğit

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda “tam kapatıcı” fondötenlerden biraz sıkıldım. Güzel duruyorlar ama gün içinde yüzümde fondöten varmış gibi hissettirmeye başlıyor, özellikle güneş ışığında kalıp gibi görünmesi moralimi bozuyor. Ben günlük hayatta daha doğal, cilt gibi duran bir şey istiyorum ama “doğal” denilen fondötenler de bazen ya hiç kapatmıyor ya da birkaç saat sonra yamalı duruyor.

Cildim karma sayılır; T bölgem daha çabuk parlıyor ama yanaklarım bazen kuruyabiliyor. O yüzden “ışıltılı” fondötenler yanaklarda güzel dursa da T bölgemde yağ gibi parlıyor, “mat” olanlar da bu sefer yanakları geriyor. Bir de işin içine maske, rüzgar, sıcak-soğuk girince makyaj daha da garipleşiyor. Tam olarak hangi bitişin bana uygun olduğunu da kestiremiyorum.

Fiyat/performans da önemli çünkü her seferinde pahalı ürün alıp hayal kırıklığı yaşamak istemiyorum. Sizde “yüzde yok gibi” duran, ama cildi de güzel gösteren bir fondöten oldu mu diye gerçekten merak ediyorum.

Günlük kullanımda cilt gibi duran, doğal bitişli ve sırıtmayan fondöten olarak ne önerirsiniz?

Ben “doğal görünüm” ararken en çok uygulama miktarının belirleyici olduğunu fark ettim. Orta kapatıcılık bir fondöteni ince kat uygulayınca daha cilt gibi duruyor. Ben süngerle çok az ürün alıp yaymayı seviyorum. Bitiriş olarak “satin/natural” yazanlar genelde en risksiz. Ayrıca iyi bir nemlendirici üstüne sürünce fondöten daha güzel oturuyor, çizgi gibi durmuyor.

Oyla 0
Cilt tipin benimkine benziyor. T bölgesi parlıyor ama yanaklar geriliyor. Ben şunu yaptım: Fondöteni tüm yüze aynı şekilde sürmeyi bıraktım. Yanaklara daha nemli bırakıyorum, T bölgesine ise çok hafif pudra geçiyorum. Böyle olunca doğal görünüyor. Fondöten yerine “tinted moisturizer / renkli nemlendirici” denemek de iyi olabilir, günlük hayatta daha hafif duruyor.

Oyla 0
Benim için “doğal” = ince yapılı + ciltle bütünleşen formül. Çok kapatıcı ürünler gün içinde ayrışıyor. Bir de baz konusu önemli; matlaştırıcı baz + doğal fondöten bazen çatışıyor, yüz yamalı duruyor. Ben nem veren bir baz/serum üstüne sürünce daha iyi sonuç alıyorum. Gün içinde de kağıt mendille parlama alıp tekrar ürün eklemiyorum.

Oyla 0
Şunu fark ettim: Ten rengi doğru değilse fondöten ne kadar iyi olursa olsun doğal durmuyor. Ben iki ton arası kalınca bir tık daha nötr olanı seçiyorum. Boyunla uyumu çok değiştiriyor. Ayrıca fondöteni fırçayla sürüp süngerle bastırınca cilde “oturtma” efekti oluyor. Fotoğrafta da daha doğal çıkıyor, kalıp gibi durmuyor.

Oyla 0
Günlükte ben artık fondöten yerine hafif kapatıcı + sadece gerekli yerlere uygulama yapıyorum. Burun kenarı, çene, göz altı gibi. Üstüne ince bir krem allık geçince yüz daha canlı ve doğal görünüyor. Fondöten kullanacağım günlerde de ince yapılı olanları seçip mutlaka iyi nemlendirme yapıyorum, yoksa yanaklarda kuru kuru duruyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt