Leke Tedavisi Sonrası Cilt Bakımı Nasıl Olmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?

Hilal Taşçı

Kayıtlı Üye
Leke tedavisine başlamayı düşünüyorum ama süreç kadar sonrası bakımın da çok önemli olduğunu söylüyorlar. Tedavi sonrası cildin daha hassas hale geldiğini, özellikle ilk günlerde dikkat edilmesi gereken bir sürü detay olduğunu okudum. Özellikle kimyasal peeling ve lazer sonrası cilt bariyerinin inceldiğini ve dış etkenlere daha açık olduğunu söyleyen uzmanlar var. Bu yüzden tedaviden sonra yapılacak hataların sonucu olumsuz etkileyebileceğini düşünüyorum.

En çok karşımıza çıkan uyarı güneşle ilgili. “Güneş kremi kullanmazsan tüm ilerleme boşa gider” deniyor ama hangi SPF değerinin yeterli olduğu, ne sıklıkla yenilenmesi gerektiği konusunda bile farklı bilgiler mevcut. Bunun dışında bazı yerler ilk 24 saat cildi yıkamamayı öneriyor, bazıları ise “ılık suyla nazikçe yıkanabilir” diyor. Bu tarz çelişkiler kafamı karıştırıyor.

Nemlendirme konusu da başka bir muamma. Bazı ciltlerin tedavi sonrası aşırı kuruduğunu ve mutlaka yoğun nemlendirici istediğini söylüyorlar. Ancak bazı uzmanlar da “ağır kremler işlem sonrası gözenekleri tıkayabilir” diye uyarıyor. Dolayısıyla hangi ürünü ne zaman kullanmak gerektiğini bilmeden bu sürece başlamak biraz riskli geliyor.

Gerçekten bu işlemi yaptırmış insanların tecrübeleri çok daha faydalı olacaktır. Çünkü neyin işe yaradığını ancak yaşayan bilir.

Sizce leke tedavisi sonrası cilt bakımında en önemli adımlar hangileri olmalı?

Çözüm
Benim tedavi sonrası en çok faydasını gördüğüm şey düzenli nemlendirme oldu. Cilt çok kuruyunca lekeler daha belirgin oluyor. Dermatoloğumun önerdiği hafif bir nemlendirici ve güçlü bir güneş koruyucu ile süreç çok daha iyi ilerledi. İlk hafta asitli ürünlerden kesinlikle uzak durmak gerekiyor.
Leke tedavisi sonrası en kritik aşama güneşten tam korunmak. SPF 50 şart ve gün içinde birkaç kez yenilemek gerekiyor. İlk 24 saatte yüzü yıkamamak, sıcak duş ve buhar gibi şeylerden uzak durmak cildin daha hızlı toparlanmasını sağlıyor. Nemlendirme ise hafif ve parfümsüz ürünlerle yapılmalı. Yoğun içerikler ilk günlerde tahrişi artırabiliyor.

Oyla 0
Benim tedavi sonrası en çok faydasını gördüğüm şey düzenli nemlendirme oldu. Cilt çok kuruyunca lekeler daha belirgin oluyor. Dermatoloğumun önerdiği hafif bir nemlendirici ve güçlü bir güneş koruyucu ile süreç çok daha iyi ilerledi. İlk hafta asitli ürünlerden kesinlikle uzak durmak gerekiyor.

Oyla 0
Çözüm
Peeling sonrası cilt çok kırılgan olabiliyor, bu nedenle ilk birkaç gün makyaj yapmamak en doğrusu. Güneş korumasını ihmal etmek süreci tamamen geri çevirebiliyor. Ilık suyla kısa duşlar toparlanmayı hızlandırıyor.

Oyla 0
Bazı merkezler işlem sonrası hemen yatıştırıcı jel uyguluyor ve bu gerçekten işe yarıyor. Evde de benzer ürünlerle desteklemek kızarıklığı azaltıyor. Cildi zorlayacak peeling ve retinol gibi ürünleri bir süre ertelemek önemli.

Oyla 0
Geri
Üst Alt