Makyajımı Ne Kadar İyi Temizlesem de Sabah Cildim Sivilceli Uyanıyor, Neden?

Melahat Yiğit

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda makyajımı eskisinden çok daha özenli temizlememe rağmen sabah uyandığımda yüzümde küçük sivilcelerle karşılaşıyorum. Özellikle çene ve yanak bölgemde çıkan bu minik ama inatçı sivilceler moralimi bozuyor. “Acaba bir yerde hâlâ yanlış mı yapıyorum?” diye düşünmeden edemiyorum.

Çift aşamalı temizlik yapıyorum, bazen micellar su, bazen yağ bazlı temizleyici kullanıyorum. Ardından jel temizleyiciyle yüzümü yıkıyorum ama yine de sanki cildim tam arınmamış gibi davranıyor. Bir de bazı günler cildim fazla kurumuş hissediyor, bazı günler ise yağlanma artıyor. Bu dengesizlik de sivilceyi tetikliyor olabilir mi, emin değilim.

Yastık kılıfını sık değiştiriyorum, makyaj fırçalarımı da düzenli yıkıyorum. Buna rağmen sivilceler çıkınca insan ister istemez kullandığı ürünleri suçluyor. Ama belki sorun temizlikten çok, temizlikten sonra yapılan bakımda ya da kullanılan ürünlerin cildi tıkamasındadır diye de düşünüyorum.

Bu döngüyü yaşayan çok kişi vardır diye tahmin ediyorum.

Sizce makyaj doğru temizlendiği hâlde sivilce çıkmasının en yaygın nedeni ne olabilir?

Benim sorunum temizledikten sonra cildi fazla kurutmaktı. Sert temizleyiciler kullanınca cilt daha çok yağ üretmeye başlamış. Daha nazik bir jel temizleyiciye geçince ve temizleme sayısını abartmayınca sivilceler azaldı.

Oyla 0
Bende olay tamamen kullandığım nemlendiriciyle ilgili çıktı. “Sivilce yapmaz” denilen bir krem bana hiç yaramadı. Temizlik doğruydu ama sonrasında sürdüğüm ürün gözeneklerimi tıkıyormuş. Nemlendirici değişince cildim rahatladı.

Oyla 0
Dermatoloğum sivilcelerin her zaman kirden kaynaklanmadığını söyledi. Cilt bariyeri bozulduğunda da sivilce çıkabiliyormuş. Ben asitleri azalttım, daha sade bir rutine geçtim. Temizlikten sonra cildi yormamak çok önemliymiş.

Oyla 0
Ben de makyaj temizleme yağını fazla kullandığımı fark ettim. İyi durulamazsa gözeneklerde kalabiliyor. Miktarı azalttım ve ardından mutlaka jel temizleyiciyle geçiyorum. Bu küçük değişiklik fark yarattı.

Oyla 0
Stresin de etkisi büyük bence. Aynı bakımı yapıyorum ama stresliyken sivilce çıkıyor. Cilt her şeyi yansıtıyor. O yüzden tek sebep aramak yerine bütünsel bakmak gerekiyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt