Mevsim Geçişlerinde Cilt Neden Daha Hassas Oluyor?

Heidi

Kayıtlı Üye
Her mevsim geçişinde aynı şeyi yaşıyorum ve artık bunun sadece bana özel olmadığını fark ettim. Özellikle yazdan sonbahara ya da kıştan bahara geçerken cildim aniden kızarmaya, gerilmeye ve yer yer pullanmaya başlıyor. Normalde sorunsuz kullandığım ürünler bile bu dönemlerde batma yapabiliyor. Aynaya baktığımda cildim daha donuk, daha yorgun ve sanki dengesini kaybetmiş gibi görünüyor.

Bu dönemlerde ne yapsam tam oturmuyor. Nemlendirici yetmiyor, serum fazla geliyor, peeling yapınca daha da hassaslaşıyor. Bir yandan da “Bakımı tamamen mi kesmeliyim?” diye düşünüyorum ama bu sefer de cildim daha kötüye gidiyor. Sanki her şey dozunda olmalı ama o dozu tutturmak zorlaşıyor. Özellikle hava değişimiyle birlikte rüzgâr, ani sıcaklık farkları ve nem oranı cildimi ciddi şekilde etkiliyor gibi hissediyorum.

Çevremdeki kadınlarla konuştuğumda çoğu kişi benzer şeyler yaşıyor ama herkes farklı bir şey söylüyor. Kimi sadece nemlendirmeye dönüyor, kimi tüm ürünlerini değiştiriyor. Bunun gerçekten bilimsel bir sebebi mi var yoksa biz mi abartıyoruz bilmiyorum. Deneyimi olanların fikirleri benim için çok değerli.

Mevsim geçişlerinde cilt neden daha hassas oluyor?

Dermatoloğum bu dönemlerde cilt bariyerinin zayıfladığını söylemişti. Hava değişimiyle birlikte nem kaybı artıyormuş. O yüzden aktif içerikleri bırakıp sadece nem ve onarıma yöneliyorum. Bu şekilde kızarıklık ve batma hissi belirgin şekilde azalıyor.

Oyla 0
Ben de aynı şeyleri yaşıyorum. Özellikle rüzgâr ve ani sıcaklık farkı cildimi çok etkiliyor. Bu dönemlerde yüzümü daha az yıkamaya ve sıcak sudan kaçınmaya başladım. Küçük değişiklikler bile cildin tepkisini hafifletiyor.

Oyla 0
Cilt bariyeri konusu bence kilit nokta. Mevsim geçişlerinde asit, retinol gibi ürünleri kesip sade bir rutine dönünce cildim çok daha çabuk toparlanıyor. Eskiden ürün artırıyordum, şimdi azaltıyorum ve daha iyi sonuç alıyorum.

Oyla 0
Ben bu dönemlerde her ürünü aynı anda kullanmıyorum. Cildimin verdiği tepkiye göre gün gün ilerliyorum. Bir gün sadece nemlendirici, bir gün hafif serum gibi. Böyle olunca hassasiyet daha az oluyor.

Oyla 0
Bence psikolojik tarafı da var. Mevsim değişince vücut genel olarak adapte olmaya çalışıyor, cilt de bundan payını alıyor. Bu dönemlerde cilde karşı daha sabırlı olmak gerçekten işe yarıyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt