Saç Dökülmesi Son 6 Ayda Hızlandı, Bu Süreç Normal Mi?

Berdan Demir

Kayıtlı Üye
Son 6 ayda saç dökülmem bariz şekilde hızlandı. Önceden yavaş yavaş ilerliyordu ama şimdi hem duşta hem de aynada değişim daha belirgin. Özellikle tepe kısmı eskisine göre daha seyrek duruyor. Ön çizgi de hafif geri gitmiş gibi. En çok kafama takılan şey şu: Erkek tipi dökülme böyle dönemsel hızlanır mı yoksa bu anormal bir durum mu?

Çünkü bazı yerlerde “atak dönemleri olur” deniyor, bazı yerlerde ise “ani hızlanma varsa başka sebep vardır” yazıyor. Benim hayatımda son 6 ayda stres arttı, uyku düzenim bozuldu ve spor yoğunlaştı. Acaba bu faktörler mi süreci hızlandırdı?

Eğer bu genetik sürecin normal bir parçasıysa tamam ama altta başka bir şey varsa erken fark etmek istiyorum.

Erkek tipi saç dökülmesinde 6 ay gibi bir sürede belirgin hızlanma normal kabul edilir mi?

Evet, olabilir. Erkek tipi dökülme her zaman sabit hızda ilerlemez. Ben de 1 yıl çok yavaş ilerledim, sonra 6–8 aylık bir dönemde ciddi hızlanma yaşadım. Sonra tekrar stabil hale geldi. Doktorum bunun normal olduğunu söylemişti. Özellikle stres ve uyku bozukluğu varsa süreç hızlanabiliyor.

Oyla 0
Eğer hızlanma sadece dökülme miktarında değil, yoğunluk kaybında da varsa süreç aktif demektir. Ama bu her zaman geri dönüşsüz hızlanma anlamına gelmez. Ben erken müdahale edince hız düşürüldü. Beklemek genelde süreci hızlandırır.

Oyla 0
6 ay kısa ama kritik bir dönem. Eğer ön çizgi ve tepe birlikte etkileniyorsa genetik süreç hızlanmış olabilir. Ama ani ve yaygın dökülme varsa kan tahlili yaptırmak mantıklı olur.

Oyla 0
Benim hızlanma dönemim yoğun stres dönemine denk geldi. Stres azalınca dökülme azaldı ama ön çizgi geri gelmedi. Yani hızlanma geçici olabilir ama kalıcı etki bırakabiliyor.

Oyla 0
Dermatoloğum erkek tipi dökülmenin dalgalı ilerlediğini söyledi. 6 aylık hızlanma dönemleri normalmiş. Önemli olan bu dönemde müdahale edip süreci kontrol altına almak.

Oyla 0
Geri
Üst Alt