Tırnak Yeme Alışkanlığını Bırakanlar Nasıl Başardı?

Meryem Ulusoy

Kayıtlı Üye
Tırnak yeme alışkanlığım çocukluktan beri var ve açıkçası artık canımı sıkmaya başladı. Farkında olmadan yapıyorum, özellikle stresliyken ya da düşünürken elim otomatik ağzıma gidiyor. Bırakmaya çalıştım ama birkaç gün dayanıp tekrar başladığım çok oldu. En kötüsü de bıraktığımı sanırken kendimi yine yerken bulmam.

Acı oje denedim, bir süre işe yaradı ama sonra ona da alıştım. Tırnaklarımı kısa kestim, bu sefer derilerini yolmaya başladım. Stres topu, sakız gibi şeyler denedim ama kalıcı çözüm olmadı. Artık tırnaklarım hem kötü görünüyor hem de bazen canım acıyor.

Bu alışkanlığı gerçekten bırakabilenlerin nasıl başardığını merak ediyorum. Bir anda mı oldu, zamanla mı? Yerine başka bir alışkanlık mı koydular, yoksa tamamen irade meselesi mi?

Tırnak yeme alışkanlığını kalıcı olarak bırakabilenler bunu nasıl başardı?

Ben tırnaklarımı düzenli maniküre götürmeye başlayınca bıraktım. Parayla yaptırınca bozmak istemiyorsun. Oje güzel durunca da yeme isteği azalıyor. Bu bana gerçekten yardımcı oldu.

Oyla 0
Ben farkındalıkla bıraktım. Yani elimi ağzıma götürdüğüm an kendimi durdurmaya çalıştım. İlk başta çok zor ama zamanla refleks azalıyor. Tamamen irade değil ama bilinçlenme çok önemli.

Oyla 0
Stresle bağlantılı olduğunu fark edince çözüm değişti. Stresliyken tırnak yediğimi fark ettim ve o anlarda başka bir şeyle oyalanmaya çalıştım. Kalem, stres topu, hatta yüzükle oynamak bile işe yaradı.

Oyla 0
Benim için acı oje değil, tırnak bakımı işe yaradı. Yağ, krem, oje derken tırnaklara emek verince yıkmak istemiyorsun. Görsel motivasyon önemli.

Oyla 0
Tamamen bırakmam aylar aldı. Kendime kızmak yerine “bugün yemesem yeter” dedim. Zamanla aralar açıldı ve bir baktım artık hiç yapmıyorum.

Oyla 0
Geri
Üst Alt