Uçuk Neden Çıkar ve Nasıl Bulaşır?

Hülya Bingöl

Kayıtlı Üye
Son birkaç yıldır ara ara dudak kenarımda çıkan uçuğa alışamadım gitti. Ne zaman stres yapsam, soğuk havaya çıksam ya da uykusuz kalsam hemen o tanıdık karıncalanma başlıyor. Sonra da ertesi sabah şişlik, kızarıklık, acı… Bazen konuşmak bile zorlaşıyor.

Uçuk neden bu kadar kolay tekrar ediyor anlamıyorum. İlk çıktığında “rüzgâr çarptı” sandım ama sonra doktor bunun herpes virüsünden kaynaklandığını söyledi. Yani bir kere bulaşınca vücutta kalıyormuş. Gerçekten korkutucu, çünkü bazen sadece ruj sürmek bile rahatsız ediyor.

Bir de bulaşıcı olduğunu öğrendiğimden beri daha dikkatliyim. Aynı bardak, aynı havlu kullanmamaya çalışıyorum. Ama bazen fark etmeden bulaşıyor olabilir mi diye tedirgin oluyorum.

Sizce uçuk tam olarak nasıl bulaşıyor ve neden bazı kişilerde sürekli tekrar ediyor?

Uçuk HSV-1 virüsünden kaynaklanıyor, genelde öpüşme, aynı bardak veya havlu paylaşımıyla bulaşıyor. Bir kere kapınca vücutta kalıyor. Bağışıklık düşünce tekrar aktifleşiyor.

Oyla 0
Benim uçuğum hep sınav zamanlarında çıkardı. Stres tetikliyor. Ayrıca güneş ışığı da etkili, o yüzden yazın dudak koruyucu şart.

Oyla 0
Uçuğun ilk belirtisinde hemen krem sürmek çok işe yarıyor. Karıncalanma başladığında önlem alınca bazen hiç kabarcık çıkmadan geçiyor.

Oyla 0
Benim kardeşimde de var, aynı rujla kullandığımızda bana da geçti. Gerçekten çok kolay bulaşıyor. Temas eden yüzeyi hemen dezenfekte etmek lazım.

Oyla 0
Bağışıklık sistemi çok etkili. Uykusuzluk, stres, soğuk hava birleşince hemen çıkıyor. Ben C vitamini alarak biraz dengeledim.

Oyla 0
Geri
Üst Alt