Saç Bakım Rutini Nasıl Oluşturdunuz, Nereden Başlamalıyım?

Handan

Kayıtlı Üye
Saç bakımı konusu benim için uzun süre “yapıyorum ama doğru mu bilmiyorum” şeklinde ilerledi. Bir dönem sadece şampuan kullandım, sonra herkes maske dedi maske ekledim, ardından yağlar, serumlar derken bir noktada saç bakımım karmaşık ama sonuçları hâlâ belirsiz bir hâl aldı. O yüzden artık şunu sorguluyorum: Bir saç bakım rutini gerçekten nasıl oluşturulmalı ve en doğru başlangıç noktası neresi?

En çok zorlandığım şey, nereden başlayacağımı bilememek. Saç derisi mi önce düşünülmeli, saç ucu mu? Haftada bir mi bakım yapılmalı, her gün mü? Bir yerde “çok bakım saçı yorar” diyorlar, başka yerde “bakım yapmazsan yıpranır” deniyor. İkisi de mantıklı gelince insan ortada kalıyor. Ben de bir şeyleri eksik ya da fazla yapıyormuşum gibi hissediyorum.

Bir de şu var: Herkesin rutini farklı. Birinin işe yarayanı diğerinde hiç etki etmiyor. Bu da “benim saçım ne istiyor?” sorusunu daha da karmaşık hâle getiriyor. Kopyala-yapıştır bir rutin yerine gerçekten saçına göre bir düzen kuranlar nasıl başladı, bunu merak ediyorum.

Saç bakım rutininizi nasıl oluşturdunuz, ilk adım olarak nereden başlamak daha mantıklı?

Ben önce saç derimden başladım çünkü ne yaparsam yapayım diplerim mutsuzsa saçım da iyi durmuyordu. Şampuanımı değiştirdim, başka hiçbir şeye dokunmadım. Bir süre sadece buna odaklandım. Sonra uçlara krem ekledim. Bence rutini parça parça kurmak daha mantıklı.

Oyla 0
Benim yaptığım en büyük hata bir anda her şeyi eklemekti. Maske, yağ, serum… Saçım neye nasıl tepki veriyor anlayamadım. Şimdi tek tek ilerliyorum. Bir ürün ekleyip 2–3 hafta gözlemliyorum. Böyle daha bilinçli oldu.

Oyla 0
Kuaförüm bana “önce neyin sorun olduğunu bul” demişti. Bende sorun kuruluktu. Ona göre bir şampuan ve kremle başladım. Ben L’Oréal Paris Elseve Hydra Hyaluronic Şampuan ile başladım, sonra rutini genişlettim. Baştan her şeyi almamak gerçekten işe yaradı.

Oyla 0
Ben rutin oluştururken minimumdan gitmeyi seçtim. Şampuan + krem. Hepsi bu. Saçım buna alıştıktan sonra haftada bir maske ekledim. Şaşırtıcı şekilde saçım daha iyi tepki verdi. Fazlası bana göre değilmiş.

Oyla 0
Bence başlangıç noktası beklentiyi doğru ayarlamak. Rutinden mucize bekleyince hayal kırıklığı oluyor. Ben küçük hedeflerle başladım: daha az kırık, biraz daha yumuşak saç. O zaman ilerlediğini fark ediyorsun.

Oyla 0
Geri
Üst Alt