Takma Kirpik Göz Sağlığına Zararlı Mı?

Buket Yıldırım

Kayıtlı Üye
Kızlar selam! 🌸

Takma kirpiklerle ilgili internette o kadar karışık bilgi var ki, hangisine inanacağımı şaşırdım. Bir taraf “hiç zararı yok, yeter ki dikkatli kullan” diyor; diğer taraf “göz sağlığını bozuyor” diye uyarıyor.

Ben bazen özel günlerde 8–10 saat boyunca takılı tutuyorum, günün sonunda hafif yanma hissediyorum ama bu normal mi emin değilim.

Uzmanların söylediğine göre asıl problem kirpikte değil, yapıştırıcının içeriğinde. Ucuz, kimyasal ağırlıklı ürünler göz kapağını tahriş edebiliyor. Özellikle formaldehit içeren yapıştırıcılar en tehlikelileriymiş.

Bir de hijyen konusu çok önemli. Eğer kirpiği kullanmadan önce ve sonra düzgün temizlemezsen, diplerde makyaj kalıntısı birikiyor ve bu da mikrop üremesine neden olabiliyor.

Ben artık sadece alerji dostu (“hypoallergenic”) yapıştırıcılar kullanıyorum. Ayrıca kirpiği en fazla 6–8 saat takılı tutuyorum, gece kesinlikle çıkartıyorum. Gözleri dinlendirmek gerçekten fark ettiriyor.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Takma kirpik uzun vadede göz sağlığına zarar verir mi, yoksa doğru ürün seçimiyle tamamen güvenli mi?

Benim gözlerim hassas, ucuz yapıştırıcı kullandığımda kızarıklık oluyor. Artık sadece kaliteli markaları tercih ediyorum, hiçbir sorun kalmadı. Göz sağlığı tamamen ürünle alakalı bence.

Bence dikkat edilirse zararsız. Ama geceyle bırakmak kesinlikle yanlış. Göz kapakları hava almalı. Ben her kullanımdan sonra kirpik diplerimi micellar suyla temizliyorum, o zaman hiç tahriş olmuyor.

Bir kez alerjik reaksiyon yaşadım, gözüm şişti. Doktor “formaldehit” içeren yapıştırıcılardan uzak durmamı söyledi. Şimdi bitkisel içerikli ürün kullanıyorum, hiçbir problem yaşamadım.

Ben hiç sorun yaşamadım ama hijyen konusunda çok titizim. Kirpikleri takmadan önce dezenfekte ediyorum, 4 saatten fazla takılı bırakmıyorum. Bu şekilde gözlerimde ne yanma ne tahriş oluyor.

Takma kirpiğin zararı yok ama temizlik çok önemli. Çoğu kişi çıkardıktan sonra gözünü yıkamıyor. Kirpik dibi temizlenmezse bakteriler birikiyor. O yüzden düzenli bakım şart.

Geri
Üst Alt