Yağlı Saç Derisinde Kepek Sorunu Mevsimsel Mi?

Işıl Güner

Kayıtlı Üye
Kepek sorunumun yılın her döneminde aynı olmadığını fark etmeye başladım. Özellikle sonbahar ve kış aylarına girerken saç derimde kepek belirginleşiyor. Yazın da yağlanma oluyor ama kepek bu kadar göze batmıyor. Havalar soğuyunca hem kaşıntı artıyor hem de kepekler daha görünür hale geliyor.

Bu durum beni düşündürüyor çünkü kullandığım ürünler genelde aynı. Yani bakım rutinimde büyük bir değişiklik yok ama sonuç mevsime göre farklı. Belki de hava değişimi saç derimi etkiliyordur ama bu kadar belirgin olması normal mi emin olamıyorum. Isınan ortamlar, daha sıcak duşlar ve kapalı alanlar da etkiliyor olabilir.

Kepek şampuanına tekrar başlıyorum ama bazen saç derim daha da hassaslaşıyor. Mevsim geçişlerinde saç derimin ekstra tepki verdiğini hissediyorum. Bir yandan da bu durum tamamen geçici mi yoksa her yıl tekrarlayacak bir döngü mü, onu anlamaya çalışıyorum.

Yağlı saç derisine sahip kişilerde kepeğin mevsimlere göre artıp azalması normal mi ve bu dönemlerde bakım nasıl ayarlanmalı?

Evet, bence kesinlikle mevsimsel. Benim kepek sorunum da özellikle kışın artıyor. Doktorum soğuk havanın saç derisinin dengesini bozduğunu söylemişti. Kışın daha nazik ve sakinleştirici ürünler kullanmak işe yarıyor.

Oyla 0
Kışın daha sıcak suyla yıkamak kepeği ciddi şekilde artırabiliyor. Ben bunu fark ettikten sonra su sıcaklığını düşürdüm. Küçük bir değişiklik ama etkisi büyük oldu.

Oyla 0
Kapalı ve kuru ortamlar saç derisini çok etkiliyor. Ofiste çalıştığım dönemde kepek daha kötüydü. Evdeyken bile ortamın havası önemliymiş, bunu sonradan fark ettim.

Oyla 0
Mevsim geçişlerinde kepek şampuanını kısa süreli kullanmak bana iyi geliyor. Sürekli değil ama destek amaçlı. Sonra tekrar dengeleyici şampuana dönüyorum.

Oyla 0
Dermatolog kepeğin yağlı saç derisinde mevsimsel olarak artmasının çok yaygın olduğunu söyledi. Bu dönemlerde daha nazik bakım ve gerekirse kısa süreli tedavi önerdi. Her kış aynı döngüyü yaşıyorum ama artık kontrol altına alabiliyorum.

Oyla 0
Geri
Üst Alt